25 Април 2024, 20:00 Днес (14) | Вчера (12)

Януари донесе по-висок показател на бизнес климата у нас

30 Януари 2020 13:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 януари 2020, 13:08

Причината е подобрената стопанска конюнктура в промишлеността

През януари 2020 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.4 пункта в сравнение с декември 2019 г., което се дължи на подобрената стопанска конюнктура в промишлеността, съобщиха от НСИ.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 5.0 пункта в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца са също благоприятни.
Средното натоварване на мощностите нараства с 1.7 пункта в сравнение с три месеца по-рано и достига 78.0%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.
Недостигът на работна сила и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 32.8 и 32.3% от предприятията.
Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател "бизнес климат в строителството" намалява с 1.0 пункт, което се дължи на по-неблагоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.
Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо октомври 2019 г. и се оценява на 8.5 месеца. Същевременно мениджърите очакват увеличение на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до подобрение на дейността в краткосрочен план. През последния месец анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.
По отношение на продажните цени в строителството са регистрирани известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 1.9 пункта в резултат на по-резервираните оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за развитието на бизнес състоянието през следващите шест месеца се запазват, като и очакванията им за поръчките към доставчиците от вътрешния пазар през следващите три месеца са благоприятни.
Конкуренцията в бранша продължава да бъде основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.
Относно продажните цени търговците предвиждат известно повишение през следващите три месеца.

През януари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от декември 2019 г.  Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията се изместват към по-умерените мнения. Същевременно и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца са по-неблагоприятни.
Основните проблеми за дейността продължават да бъдат свързани с конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, въпреки че през последния месец се отчита намаление на неблагоприятното им влияние.
По отношение на продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месец.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив