19 Април 2024, 03:33 Днес (0) | Вчера (11)

Япония бракува последните реактори във Фукушима

19 Септември 2013 17:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2013, 16:10

След аварията в АЕЦ Фукушима в Япония бяха спрени всички ядрени централи. Възобновиха работа само два от общо 50 реактора - тези в Ои

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе нареди на ТЕПКО (Tokyo Electric Power Co) да изведе от експлоатация двата оцелели реактора на ядрената централа Фукушима и определи срок за решаване на проблема с изтичащите радиоактивни води, предаде Asahi Shimbun.

Абе е наредил на Наоми Хиросе, президентът  на TEPКO, да се осигури достатъчен бюджет за мерките за безопасност и компанията да се справи с тоновете замърсената вода, изтичаща от завода.

"За да могат да се съсредоточат върху този проблем, нареждам извеждане от експлоатация на реактори № 5 и № 6, които сега са спрени", каза Абе пред репортери.

Премиерът се е обърнал към компанията ТЕПКО с искане „да бъде разрешен проблемът с изтичащата вода до края на март 2014 г.", цитира агенцията думите на Шиндзо Абе, който е бил на обиколка на пострадалото съоръжение.

Подобни уверения бяха дадени от Токио по време на срещата на Световния олимпийски комитет в Буенос Айрес в началото на месеца, където на Япония беше дадено домакинството на Олимпиадата през 2020 г.

Стотици тонове радиоактивна вода, използвана за охлаждането на реакторите на АЕЦ Фукушима изтича ежедневно в подпочвените води в района на бедствието, част от които след това се оттичат в океана.

След аварията в АЕЦ Фукушима в Япония бяха спрени всички ядрени централи. Възобновиха работа само два от общо 50 реактора - тези в Ои. На практика е невъзможно атомни реактори да заработят отново в Япония до края на годината, отбелязва Франс прес.

Би Би Си посочва, че японското правителство е подложено на натиск да затегне стандартите за сигурност в атомната енергетика, за да успокои обществените безпокойства, които са силни след аварията в АЕЦ Фукушима. Премиерът консерватор Шиндзо Абе обаче искаше да рестартира реакторите, тъй като те имат ключова роля в неговия план за съживяване на националната икономика.

След аварията във Фукушима на 11 март 2011 г. Япония е принудена да внася огромни количества въглища, втечнен природен газ и други горива. Правителството обвинява този внос за големия търговски дефицит, който отчита оттогава третата икономика в света.

Освен това сметките за електроенергия в Япония скочиха с 30% след ядрената авария, което спъва опитите на кабинета да повиши потребителското търсене с цел борба с дефлацията и стимулиране на производството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив