03 Май 2024, 04:18 Днес (0) | Вчера (13)

Япония ще финансира общински проекти на стойност 1 млн. лева

11 Февруари 2005 13:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Общини, областни управи, държавни и общински болници и училища ще могат да кандидатстват за получаването на безвъзмездна финансова помощ от японското правителство

Това предвиждат одобрените от правителството Специални условия и ред за кандидатстване, финансиране и изпълнение на проекти. През 1999 г. между правителствата на България и Япония беше сключено Споразумение за предоставяне на 500 млн. йени безвъзмездна помощ на страната ни в подкрепа на структурната реформа. В него е предвидено правителството да депозира в лева на свое име в “Булбанк” сума, равна на стойността в йени, платена с цел закупуване на стоки, описани в споразумението. Депозираните средства ще бъдат използвани за икономическото и социалното развитие на страната ни.
Ще бъдат финансирани проекти, чиято стойност е от 100 000 лв. до 1 млн. лв. За проекти на държавни или общински болници максималната сума е 200 000 лв. Всички те трябва да са съобразени с приоритетите на Националния план за икономическо развитие, Националния план за регионално развитие, областните и общинските планове.
Проектите могат да включват реконструкция и изграждане на модерна инфраструктура; подобряване достъпа до съоръженията на хората с увреждания – стълбища, осветление, водоснабдяване, канализация, поставяне на рампи и т.н.; строителни работи за подобряване на достъпа до места и обекти, които са публична държавна или общинска собственост – паркинги, изграждане на пътища, зони за отмора и др.; социални и здравни услуги, с цел повишаване на жизнения стандарт.
Дейностите по проектите трябва да бъдат планирани и изпълнени най-късно до 30 декември 2006 година.
Асоциирани партньори на одобрените проекти могат да бъдат областните администрации, други държавни и общински институции и неправителствени организации.
Няма да бъдат допускани кандидатите, които дължат социални осигуровки и данъци; извършили са сериозни нарушения по договори за доставка или друга процедура, финансирана от държавния или общинския бюджет.
Пълният пакет от документи, необходими за кандидатстване, ще бъдат публикувани на Интернет страницата на Министерството на икономиката.
Специалните условия и ред за кандидатстване, финансиране и изпълнение на проектите ще се сключват от заместник-министър на финансите, след предварително одобрение на заместник-министъра на икономиката. По същия механизъм ще се извършват и плащанията от специалната сметка на правителството.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив