01 Май 2024, 09:51 Днес (0) | Вчера (13)

Японската корпорация Мицуи ще участва в приватизацията на топлоелектрическите централи у нас

13 Декември 2004 16:35 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В рамките на официалната визита на министър-председателя Симеон Сакскобургготски в Япония вицепремиерът Лидия Шулева се срещна с ръководството на Мицуи

Японската корпорация Мицуи е купила документи за приватизацията на трите големи ТЕЦ-а у нас. Интересът на компанията беше потвърден на срещата на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева и изпълнителните директори на компанията Тецуа Мацуока и Мичио Мацуда. Срещата се състоя днес в Токио в рамките на официалната визита на министър-председателя Симеон Сакскобургготски в Япония. При разговорите с министър Шулева представителите на Мицуи съобщиха още, че до края на декември ще направят предложение по изграждането на мощности в ТЕЦ “Марица Изток” съвместно с италианската компания ENEL. Корпорацията Мицуи е една от най-големите японски компании с годишен оборот от 65 млрд. долара за миналата година. Вицепремиерът Лидия Шулева заяви, че в българската енергетика съществуват много възможности за инвестиции – както в приватизацията и рехабилитацията на съществуващи мощности, така и за инвестиции на зелено. Тя подчерта, че изграждането на възобновяеми енергийни източници е неразработена и перспективна област в България. Японската корпорация Мицуи прави три проучвания на т.нар. “зелени проекти”. Това са изграждането на вятърна електрическа централа в района на Бургас, комбинирано производство на електро- и топлинна енергия в София и проектът за депото за отпадъци в Сухиндол.
И двете страни изразиха удовлетворението си от проекта за рехабилитация на ТЕЦ “Марица Изток 2”, в който Мицуи е главен изпълнител. Възобновяемите енергийни източници и възможностите за използване на биомасата обсъдиха вицепремиерът Лидия Шулева и Хироюки Фуджимура, председател от японска страна на Българо-японския икономически съвет и председател на корпорация “Ебара”. На срещата стана ясно, че японските компании проявяват интерес към разработване на проекта, свързано с производство на енергия и пластмаси от биомаса. Япония има изключително добър опит в тази област, където работи проект “Биомаса–Япония”. В рамките на този проект до 2010 г. японското производство ще подкрепи близо 500 производства на основата на биомаса. Японският бизнес има желание да прави такива проекти не само в страната си, но и в България. Затова и Японско–българския икономически комитет ще направи предложение на японското правителство за подпроекти и у нас, каза Хироюки Фуджимура по време на разговорите с вицепремиера Шулева. За нас опитът Ви в тази сфера е изключително интересен и подкрепяме напълно желанието за този проект, заяви министър Шулева. Тя каза още, че се надява ползотворната работа на Българо-японския икономически съвет да доведе до по-голям интерес и по-големи инвестиции на японските фирми в България. Участието на България в ЕКСПО 2005 в Аичи бе основна тема на разговорите между Лидия Шулева и Тайзо Ватанабе, генерален комисар на Япония за световното изложение. Вицепремиерът сподели идеята, акцент при представянето на страната ни да бъде българската маслодайна роза и продукти, които се произвеждат от розовото масло. Според комисаря идеята за маслодайната роза като дар на природата е напълно конкурентна с идеите на останалите държави, още повече, че българския павилион ще се намира до този на Испания. Министър Шулева покани комисар Тайзо Ватанабе да посети България. Двамата обсъдиха и възможностите за привличане на повече японски туристи у нас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив