24 Май 2024, 11:45 Днес (1) | Вчера (10)

Японската организация за външна търговия JETRО изпраща свой представител в България

14 Декември 2004 16:31 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

"България вече трябва да се разглежда не като пазар от 8 милиона, а като пазар от 500 милиона, заради предстоящото й членство в Европейския съюз", заяви Хироши Окуда.

Японската организация за външна търговия - JETRО, изпраща свой постоянен представител в България. Новината бе съобщена преди началото на Български икономически и инвестиционен семинар, който се състоя в Японската търговско-промишлена палата в Токио днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Това ще подпомогне японския бизнес в търговските и инвестиционните му намерения у нас, стана ясно на срещата на министър-председателя Симеон Сакскобургготски и вицепремиера Лидия Шулева с Осаму Ватанабе, председател на JETRО.
В бизнес форума за България участваха представители на близо 100 японски компании и български фирми от бизнес делегацията. Вицепремиерът Лидия Шулева представи възможностите за инвестиции в българския IT сектор, електрониката и машиностроенето, енергетиката и туризма.
Представители на известни японски корпорации ще посетят България, за да се запознаят на място с перспективите пред нашата икономика. Това стана ясно по време на срещата на вицепремиера Шулева с Хироши Окуда, председател на японската бизнес федерация НИПОН КЕЙДАНРЕН. Това е най-влиятелната бизнес организация в Япония, в която членуват 1623 компании. Организацията представя и защитава интересите на бизнеса пред японското правителство. На срещата министър Шулева и Хироши Окуда, който е и председател на корпорацията Тойота, обсъдиха потенциала на българската електронна промишленост да произвежда хибридни интегрални схеми за нуждите на автомобилостроенето и телекомуникациите. Вицепремиерът Шулева подчерта, че български компании вече произвеждат електроника, електронни инсталации и различни детайли за големите производители на автомобили. Акцент в разговора бе и възстановяването на добрите стари отношения между Япония и България в производството на цифрово програмно управление за металорежещи машини. През последните години машиностроителните фирми у нас бележат ръст между 30 и 40 на сто, подчерта министър Шулева. Тя представи и перспективите за развитие на българския туризъм. "България вече трябва да се разглежда не като пазар от 8 милиона, а като пазар от 500 милиона, заради предстоящото й членство в Европейския съюз", заяви Хироши Окуда.
Съвместна декларация за сътрудничество между българското правителство и Японската банка за международно сътрудничество за проекти в рамките на протокола от Киото, подписаха вицепремиера Лидия Шулева и управителя на банката Киосуке Шинозава. Банката финансира проекти на японски компании по протокола от Киото и съвместно с такива компании е създала Японски въглероден фонд като потенциален купувач на намалени емисии вредни вещества. България има доста свободни емисии и е потенциален техен продавач. В момента японски компании извършват три предпроектни проучвания за евентуални сделки с такива емисии.
Японската банка за международно сътрудничество ще проучи сериозно възможностите за специална кредитна линия за малките и средни предприятия в България, която да мине през Насърчителна банка. На срещата и двете страни изразиха удовлетворение от развитието на проекта за рехабилитация на Марица-изток 2, 85 % от който се финансират от Японската банка за международно сътрудничество.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 23 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8059
GBP 2.4796 2.4887 2.2965
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив