28 Март 2024, 10:41 Днес (4) | Вчера (12)

Японски застраховател къта в хранилището си „Слънчогледи“ на Ван Гог, нарисувани от Гоген

11 Март 2014 08:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2014, 17:14

„Слънчогледи"-те са пръснати по целия свят - те могат да бъдат намерени в Токио, Мюнхен и Филаделфия

Авторитeтното италианско списание за изкуство "Куадри е скултуре" твърди, че "Слънчогледи"-те, купени през 1987 година от японската застрахователна компания Yasuda Fire & Marine Insurance за рекордната за онова време сума от 25 млн. паунда, са нарисувани в крайна сметка не от Винсент Ван Гог, а от друг знаменит творец – Пол Гоген.

До този извод авторът на материала Антонио де Робертис достига, проучвайки кореспонденцията между двамата художници, както и други косвени свидетелства.

В периода, когато Ван Гог създава два от "Слънчогледи"-те си (1888-1890 г.) двамата творци са си писали активно, като е известно и искането на Гоген да вземе "за известно време" едно от платната.

Ван Гог отказва и тогава Гоген просто си взима "назаем" една от картините без да иска повече разрешение.

Не било трудно, тъй като купувачите не се интересували от творбите на Ван Гог приживе.

"Слънчогледи", които купува  Yasuda Fire & Marine Insurance се появяват на бял свят през 1891 г. (година след смъртта на Ван Гог) в салона на приятеля на Гоген – Шуфенекер, който по-късно е обвинен в продажбата на фалшифицирани творби.

Де Робертис твърди, че Гоген е нарисувал това платно върху своя собствена работа, но японският застраховател отказва да провери картината с рентгеноскопски апарат.

На 25 януари в лондонската Национална галерия беше показана уникална изложба на Винсент Ван Гог, която ще продължи до до 27 април тази. В нея са включени две картини от серията "Слънчогледи", които ще бъдат показани заедно за първи път от 65 години насам. Едно от платната, включено в изложбата, е предоставено от Музея на Ван Гог в Амстердам.

Освен двете световноизвестни картини, посетителите ще могат да се запознаят и с последните изследвания, свързани със "Слънчогледи"-те. Наскоро експерти откриха нови подробности, свързани с техниките на рисуване на големия художник, които хвърлят съвършено нова светлина върху работите му и връзката между отделните картини в цикъла "Слънчогледи". 

Ван Гог е нарисувал пет платна, озаглавени "Слънчогледи". Цикълът е създаден през 1887 г., когато художникът се мести от Париж в южната част на Франция. "Слънчогледи"-те са пръснати по целия свят - те могат да бъдат намерени в Токио, Мюнхен и Филаделфия.

Известните слънчогледи на Ван Гог са не по-малко интересни за учените, отколкото за почитателите на изкуството.

На картините на пост импресиониста ясно се виждат мутантни двойни цветове. Те не изглеждат странни за Ван Гог, но досега бяха загадка за учените. Най-накрая екип от университета на Джорджия откри гена, който отговаря за мутацията.

"Освен че е интересно от историческа гледна точка, откритието ни показва молекулярната база на черта с икономическо значение – каза проф. Джон Бърк. – Често виждаме декоративни разновидности в градините, като рисуваните от Ван Гог. За тях има голям пазар."

Повечето слънчогледи имат компактна глава със стотици семена в центъра, заобиколени от големи цветове. Разновидността с двойни цветове, като рисуваните от Ван Гог, имат много по-малко семена. Всички те са с генна мутация, която осигурява по-голям брой на безплодните цветове. При дивите слънчогледи тази мутация не съществува.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив