28 Април 2024, 21:41 Днес (0) | Вчера (0)

"Гражданска отговорност" ще може да се сключва и за 3 години

06 Август 2015 08:36 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 август 2015, 01:39

Не е ясно дали и с колко ще поскъпне застраховката от догодина

Срокът на валидност на застраховката "Гражданска отговорност" и обхватът на щетите, които тя покрива, се разширяват. Увеличава се и покритието й за всички държави, които членуват в системата "Зелена карта". Това предвижда проектът на новия кодекс по застраховането, който беше приет вчера от Министерския съвет и предстои да бъде внесен в парламента. Въпреки разрастването на обхвата на застраховката не се очаква скок на цената й. 

По застраховката "Гражданска отговорност" вече ще се изплащат обезщетения за щети, причинени от влошаване на здравословното състояние на шофьора в момент на движение. Застраховката ще важи и за одрасквания от отварянето на врати, когато колата е спряна. Обезщетения ще се получават и ако колата се счупи по време на движение и това причини вреди. Предложенията са направени от Комисията за финансов надзор (КФН), но са одобрени от бизнеса, обясниха преди време от комисията. Според зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която отговаря за надзора над застрахователите, системата досега е била крайно несправедлива и не би трябвало пострадало веднъж лице да плаща и нанесените щети.

Договорите за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще станат по-гъвкави и ще може да се сключват за по-дълъг период от време. Максималният срок на полиците ще бъде 3 години. Сега те са едногодишни. Срокът от 1 година остава, но при желание клиентът може да поиска по-дългосрочна застраховка, а цената ще се определи още преди сключването на договора.

Заедно с полицата по "Гражданска отговорност" от догодина шофьорите ще получават и сертификат "Зелена карта", без да им се събира допълнителна такса. Освен във всички страни от ЕС, Андора, Швейцария и Сърбия шофьорите ще може да пътуват само с "Гражданска отговорност" без доплащане в страните, които членуват в системата "Зелена карта". Такива са Албания, Мароко, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус, Молдова, Македония, Тунис, Израел, Турция, Иран, Украйна и Черна гора. Новият кодекс изрично дава яснота за тези ситуации, защото много компании имат по-висока цена, ако колата излиза в страни извън ЕС. 

Засега не е ясно дали се очаква скок на цените на застраховката след въвеждането на новите правила от началото на 2016 г. От КФН заявиха пред "Сега", че цената на "Гражданска отговорност" се формира по пазарен механизъм и се определя от застрахователите. Според компаниите не би трябвало да има поскъпване заради голямата конкуренция на пазара. Очаква се Народното събрание да гласува кодекса след лятната си почивка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив