25 Април 2024, 12:32 Днес (6) | Вчера (12)

Дават застраховка, ако метеорит удари покрив в САЩ

26 Февруари 2013 08:35 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2013, 08:52

Руската държава обяви, че всички стъкла на жителите на Челябинск ще бъдат сменени безплатно

Напоследък Земята все по-често е обeкт на космически атаки. 10-тонен метеорит се взриви над Урал и изпотроши всички прозорци в руския град Челябинск. Малко по-късно покрай Земята плавно и безпроблемно премина 143-тонен астероид, но траекторията му беше твърде близо и мнозина трепериха до последно.

Според учения от НАСА Дон Йеоманс всеки ден земната атмосфера е удряна от космическо тяло с големината на баскетболна топка. Какво ще се случи с къщата или имота ви, когато тези атаки зачестят или ни удари метеоритен дъжд, питат се много от нас.

Ако метеорит се забие в къща през покрива в САЩ, застрахователите веднага имат отговор. Щетите вътре ще бъдат покрити от стандартната застраховка за жилище, показа проверка на канала "Фокс нюз". Според Застрахователния информационен институт в страната метеоритите се класифицират като падащи предмети, едни от многото "обозначени рискове", за които застрахователните компании покриват щети върху личното имущество.

Сред другите странни рискове, покрити от тази застраховка, са вулканично изригване, бунт и падащ самолет.

В САЩ сградата е застрахована за всички рискове освен за неща, които са изрично посочени като изключени от полицата, обяснява Дейвид Вейлс, мениджър в компанията "Стейт фарм". Обикновено са изключени доста често срещани природни катаклизми като наводнения и земетресения, както и проблеми, причинени от човека, като например ядрен инцидент.

Хубавото е, че метеоритите не са толкова често срещано явление, така че засега застрахователните компании не вземат от клиентите допълнителна премия за този риск.

Въпреки че най-вероятно ще изплатят застраховка, ако метеорит удари директно дома, нещата са доста по-сложни, ако космическо тяло падне в съседство и къщата пострада от ударната вълна.

Точно това се случи в Челябинск наскоро, когато жителите му трябваше да преживеят няколко дни при минус 20 градуса в домовете си без стъкла. Те бяха изпочупени от ударната вълна след взривяването на метеорита в атмосферата. Руската държава обяви, че всички стъкла на хората ще бъдат сменени безплатно в рамките на седмица. Повечето от жителите обаче предпочетоха да извикат фирми и да си платят, за да не мръзнат в студа и да не се разправят с бюрократични процедури.

Стандартната застрахователна политика в САЩ покрива само щети в дома, ако космическото парче падне директно през покрива или през стените. Ако обаче астероид падне на около километър от къщата и сблъсъкът предизвика падане на ценни скулптури или картини в дома, едва ли застрахователите ще платят за тях.

Правилата за метеоритите в САЩ са всъщност същите като за повечето падащи предмети, например дърветата. В този случай застрахователите ще покрият щетите върху колата от паднал върху нея метеорит или парче от него, стига тя да е застрахована.

Пораженията в дома обаче може да са много по-големи, в зависимост от големината на разбилото се космическо тяло. Така например при падането на Тунгуския метеорит на 30 юни 1908 г. в Централна Русия всичко в радиус от повече от 20 км е изравнено със земята. Какво се прави в такива случаи? Това е предизвикателство, пред което застрахователите тепърва ще бъдат изправени. Явно в такъв случай покритието ще е въпрос на тълкувания, смята Майкъл Бари от Информационния застрахователен институт.

В САЩ още никой клиент не е искал от застрахователите да покрият щети на имуществото им, причинени от метеорит, твърдят от компанията "Вейлс енд стейт фарм". Имало е обаче всякакви странни претенции в графата "падащи обекти". Така например една американка поискала компенсация за двигателя на самолет, който паднал от небето и разрушил една от стаите в къщата й.

Къщата на друг клиент пък пострадала от т.нар. син лед - замръзнал къс, който паднал от тоалетната на самолет. Това може би е по-лош късмет, отколкото метеорит да удари къщата ви, коментира "Фокс нюз".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив