27 Април 2024, 12:42 Днес (0) | Вчера (11)

КАТ се отказа от интернет и върна гражданите обратно по опашките

07 Ноември 2012 08:22 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 ноември 2012, 08:35

Сайтът www. i-kat.org спря да работи, защото пътната полиция предпочита да събира такса от 3 лв. за проверка на данни

Докато премиерът Бойко Борисов се хвали как още догодина ще настигнем развитите страни с електронното правителство, КАТ остана без единствената е-услуга, която предлагаше, и се върна назад в ерата преди интернет. Сайтът i-kat.org, който обслужва столичани, беше затворен в понеделник. Пътната полиция няма желание да развива платформата с повече услуги за гражданите. На сайта бяха регистрирани над 150 хил. потребители, които имаха възможност безплатно да проверяват дали имат издаден акт, кога изтича, колко пари дължат, както и да си запазят час за получаване на шофьорска книжка. Сега за същата информация те ще трябва да се редят на опашка.

"Не желаем да го поддържаме, защото сайтът не се развива. С новото ръководство на КАТ нещата не вървят. Старото искаше страницата да бъде добър знак, че институцията е отворена към обществото. Искаха да подобрят имиджа си. Откакто новото ръководство е дошло, ние не сме правили никакви нови услуги в сайта", обясни пред "Сега" Минко Лазаров, управител на "Техникъл сълюшън", която разработи и поддържаше системата. На 5 ноември той е пуснал съобщение на i-kat.org, че сайтът прекратява работата си, а целият архив с потребителите, личните им данни и пароли е изтрит. Лазаров уточни, че решението за спиране на системата е изцяло на фирмата, но е следствие от нежеланието на КАТ.

Въпреки че при стартирането на сайта беше обявено, че шофьорите ще могат да проверяват и колко контролни точки имат в талона, досега тази услуга така и не беше предоставена. Именно това се оказва и услугата, която КАТ отказва упорито да дигитализира. Причината е, че за проверка се взимат 3 лв. държавна такса. Това означава, че всяка проверка изисква от водачите да ходят до КАТ в кв."Дървеница" и да се редят на опашки.

От "Техникъл сълюшън" са разработили платформа как да се проверяват точките, намерили и спонсори, но от пътната полиция не проявили ентусиазъм това да се случи.

Досега сайтът i-kat.org не е струвал нищо на КАТ. Единствените разходите от 400 лв. са били за сметка на фирмата, която го е поддържала. Договорът за изработването на сайта е подписан между КАТ и асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Отне ми две седмици да направя сайта и година и половина разговори, за да го стартирам", обясни Минко Лазаров. По думите му в КАТ планирали да си направят своя интернет страница, която да предлага и проверка на контролните точки. Кога обаче ще стане това - не е ясно. В момента пътната полиция има подсайт към този на МВР, но той не предлага никаква е-услуга. "Сега" потърси началника на столичния КАТ Богдан Милчев за коментар, но той препрати въпросите към пресцентъра на МВР. Оттам пък не знаеха, че i-kat.org е спрял да работи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив