Чехия, Унгария и Словакия едва ли ще повлияят значително върху винарския сектор и снабдяването в Европа. Особено като се има предвид, че тяхната поява се балансира от приемането и на Полша, и на балтийските страни, които с ентусиазъм се преориентират от консумацията на водка към виното. Коренна промяна в ситуацията може да се очаква, когато големите производители Румъния и България бъдат приети в ЕС. Тогава, ако ЕС не предприеме решителни мерки, има опасност "язовирът от вино да прелее", заключава Саут Африкан уайннюз.
Нашето вино изплаши производителите в Южна Африка, които са сред най-мощните в света. В лицето на родните винари те видяха сериозен конкурент за европейския пазар. "Има опасност язовирът от вино да
прелее, когато България и Румъния станат членки на Евросъюза." Това пише в статия, публикувана в електронното издание на South African WineNews.
Авторът прави анализ на лозарството и винения пазар в Източна Европа. Секторът се развива с бързи темпове, след като е минал в частни ръце, се посочва в статията. Унгарската компания "Роял Токай"
се е съсредоточила върху производството на висококачествени вина. В момента страната е на пето място в Европа по консумация на вино. В Словакия цената на виното се е покачила рязко през изминалите
няколко години и за винарите са настъпили добри времена. Лозарите обаче изпитват доста трудности. Реколтите са слаби, а цената на килограм грозде не е променяна от 15 години, споделя Матус Сдовяк,
маркетинг мениджър на Джей&Джей Острозович.
Повечето произведено в страната вино се продава на местния пазар, където в момента средното потребление на глава от населението е 15 литра. В Чехия пък вносните вина са евтини и често некачествени
според Джон Бейкър, експерт по виното от Прага.