03 Май 2024, 02:36 Днес (0) | Вчера (13)

ЧЕЗ пробва в София годишно отчитане на електромерите

03 Ноември 2005 09:37 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Участието в опита е доброволно, засега няма да се отрази върху сметките за ток

Електромерите на отделни клиенти на столичното и на плевенското електроразпределение ще се засичат не всеки месец, както в момента, а на 3, 6 или 12 месеца. Това съобщи вчера изпълнителният директор на дружеството Радек Климент. Засега това ще е само експеримент, който ще засегне един или повече столични квартала и няколко плевенски села. В София например между 3000 и 5000 семейства ще могат да се включат доброволно в него, като сами изберат на кой от предложените периоди да им се отчитат измервателните уреди. Известно време те ще плащат за ток осреднена сума, определена в зависимост от сметките им за година назад. Когато инкасаторите засекат електромера, потребителите ще платят изравнителна сметка, както в момента се отчита и плаща парното.
Експериментът ще започне от началото на 2006 г. и на двете места. Електромрежите в Софийско и Плевенско са собственост на чешката компания ЧЕЗ. "В Чехия, както и на други места в Европа, електромерите се отчитат по този начин", заяви Климент.
Потребителите няма да получат преференции за това, че участват в експеримента. Целта на дружеството е да намали разходите си за отчитането на електромерите. Според изпълнителния директор на компанията на този етап ползата за потребителите ще е да могат да планират по-добре месечните си разходи за ток.
От ЧЕЗ твърдят, че когато вътрешният пазар на електроенергия в България се либерализира, т.е. около 2007 г., тарифите на битовите потребители ще зависят и от това на какъв период се отчитат електромерите им. Колкото по-рядко става това, толкова по-евтино ще им се таксува токът.
Ако експериментът успее, това ще е първият етап от повсеместното му въвеждане - нещо, за което настояват и останалите два собственика на ЕРП в страната E.ON и EVN.
Вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не дадоха еднозначен отговор дали експериментът не нарушава някоя разпоредба на закона. Оттам напомниха, че дружествата трябва да отчитат уредите при всяка смяна на цената на електроенергията, защото иначе нарушават Закона за защита на потребителите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив