20 Април 2024, 02:49 Днес (0) | Вчера (10)

1 милиард лева от КТБ взети за ден

05 Декември 2014 09:14 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 декември 2014, 09:19

Опашки пред клоновете на банките, които изплащат влогове от КТБ,в нямаше

 Поне 1 млрд. лева е сумата на гарантираните депозити от КТБ, с които притежателите им са се разпоредили за един ден. Това съобщиха от фонда за гарантиране на влоговете. Днес започна изплащането на депозитите до 196 000 лв. от КТБ, като това ставаше през 9 банки.

Пред клоновете им в София нямаше опашки, установи проверка на "24 часа". Само на отделни места офисите на банките бяха пълни и се налагаше част от хората да изчакат отвън.
Бързо минава, само за десетина минути, коментира пенсионер, който бе дошъл пред офис на ОББ в Пловдив в 8, 30 ч, и бил първи. Той добави, че засега не е решил какво ще прави със спестяванията си - 3000 лева, затова ще ги съхранява вкъщи.
Жена на средна възраст пък каза, че първо ще плати заемите си, а останалите, ще ги сложи на влог в друга банка. Тя имала да връща 1000 лв. ва приятели, които взела, за да отиде на почивка.

В Бургас на централната ул. "Александровска", където се намират офиси на Банка ДСК, УниКредит Булбанк и Райфайзенбанк, полицейски патрулки дежуряха през целия ден. До намеса на униформените за въдворяване на ред не се стигна, тъй като опашки нямаше.
Униформен или цивилен полицай бдеше пред входа на всяка от 9-те банки, ангажирани с изплащането на гарантираните депозити от КТБ, във Велико Търново вчера. Служителите бяха инструктирани да оказват съдействие на всеки, понесъл чанта с пари, който се чувства застрашен, но видимо скучаеха, защото наплив нямаше.

Само 6-7 нетърпеливи вложители се бяха подредили сутринта пред офиса на УниКредит Булбанк в центъра. Един от тях дори бил въоръжен със сгъваем стол за удобство, казаха от банката.

Само обикалящите през 10 минути патрулки по главните улици на Варна бяха единственият знак, че дават пари от КТБ.

Семейство Камполо на българката Миглена и французина Мишел бе сред първите вчера в Стара Загора, които изтеглиха гарантираната част от влога си в КТБ. Двамата нашумяха през юли, когато в знак на протест, че нямат достъп до парите си, жената поля с бензин 3 автомобилни гуми и опита да ги запали пред офиса на затворената банка.
Всъщност се оказа, че най-голямо струпване на хора има пред централата на КТБ в София.
Там се бяха подредили вложители със сменени лични карти, объркани ЕГН и упълномощени лица, които бяха връщани от изплащащите банките, за да си вадят допълнителни документи. Опашката пред КТБ беше попълнена и от хора, които имаха възражение срещу преведените им суми.

Чакащите се оплакваха, че първоначално им бил обещан достъп до парите само срещу лична карта, а сега им искат допълнителни документи.

От Фонда за гарантиране на влоговете в банките обясниха, че хората със сменени лични карти, които не са заявили това предварително в КТБ, се налага да отидат до офис на банката, където да заявят данните от новия документ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив