11 Май 2024, 13:30 Днес (0) | Вчера (10)

11 млн. лв. на бедните за ток

02 Юли 2012 08:41 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2012, 08:42

До 2 седмици пускат „Тракия” и до Ямбол

Премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Хаан откриха нови 32 километра от магистрала „Тракия” при Стара Загора. 310 хиляди домакинства ще бъдат компенсирани с общо 11 млн. лв. заради увеличението на цената на тока с 13% от 1 юли. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Финансовият министър Симеон Дянков пък уточни, че е по-лесно компенсацията да се случи чрез социалните помощи, защото те се изплащат всеки месец. Затова експертите му са подготвили промяна в съответната наредба, която днес ще бъде разписана. „Така хората ще бъдат компенсирани с цялата сума на увеличаването  на цената на електричеството от 1 юли още в юлските си социални плащания”, увери в Бургас финансовият министър. Той допълни, че спешното решение е взето по изричното настояване на министър-председателя Бойко Борисов. „Вчера премиерът ми звънна и каза: „Събирай екипа и до понеделник трябва да имате решение”, разказа Дянков.

Междувременно при откриването на нови 32 километра от магистрала „Тракия” при Стара Загора премиерът Бойко Борисов припомни, че 13-процентното увеличение на тока се налага от разпоредбите в приетия по времето на Сергей Станишев лобистки закон за зелената енергия.

Понеже са им дали много сладка баница, много желаещи да участват ме притискат с посланиците си да ги присъединявам. Като станах премиер, дойдоха китайци, които искаха да инвестират веднага няколко милиарда евро в соларни паркове. Аз не искам да ограбят хората. Тези сметки отиват на електромерите и се радвам, че имахме политическа воля и устоях на натиска на посланиците, обясни още министър-председателят. Той допълни, че ако не е устоял, скокът на цената на тока е можел да бъде и над 300%. Премиерът уточни, че соларните паркове вече предизвикват недоволството на земеделците в различни райони. „Вчера зеленчукопроизводители ми казаха, че с 6 градуса се е повишила температурата и поливат много по-често, отколкото преди. Соларните паркове са гигантски котлони”, каза още премиерът.

При откриването на лот 2 от магистрала „Тракия” между Стара и Нова Загора Бойко Борисов бе придружаван от еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан, президента Росен Плевнелиев и няколко министри. „Много съм щастлив – така ми се иска да изглежда България – слънчогледи, жита и по средата магистрала”, не скри вълнението си Борисов на аутобана. Очакванията на кабинета са до 2 седмици да бъде резната лентата и на отсечката до Ямбол, а на 1 август - до Петолъчката. Скоро връзката София-Бургас ще е „на едно кафе време”, коментира строителният министър Лиляна Павлова. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив