17 Май 2024, 03:04 Днес (0) | Вчера (11)

120 000 лева глоба за мандри с двойно производство

09 Ноември 2012 08:23 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 ноември 2012, 08:25

Хлопват кепенците, ако ги хванат в крачка отново

След Нова година мандрите, които работят едновременно млечни и иминиращи продукти, ще бъдат затваряни, ако бъдат хванати в крачка за втори път. Освен това те ще плащат по 120 000 лева глоба и ще бъде изземвано удостоверението им за регистрация, съобщи за „Монитор” зам.-шефът на Българската агенция по безопасност на храните Венцеслава Тасева. Санкциите са заложени в промените на Закона за храните, които министрите ще обсъждат на едно от следващите си заседания.

Поне шест месеца ще трябва да работи с мляко

една фирма, ако е декларирала пред БАБХ, че няма да тъпче храните с растителни мазнини. В агенцията ще се водят два регистъра на предприятията. В момента у нас от 241 млекопреработватели 71 имат двойно производство. През декември ще бъдат готови указанията за работа на фирмите при новите условия, обеща д-р Любомир Кулински, шеф на дирекция „Безопасност на храните” в хранителната агенция. Производителите обаче се притесняват, че изискванията са почти невъзможни за изпълнение и те ще бъдат изправени пред фалит. В чужбина вече расте търсенето на имитиращи продукти, сподели производител, който изнася в странство над половината от производството си. Той доставя храните с палма в Сърбия, Македония, Албания, Румъния и Испания. Освен това вече прави износ и за някои арабски страни. Ниската цена е определяща за голямото търсене, смята той, но се притеснява, че може да загуби част от бизнеса си.

Най-малко

десет пъти се увеличават всичките парични санкции

посочени в Закона за храните, съобщи още д-р Тасева. Това се отнася и за физическите, и за юридическите лица. Случаят със заразените готвачи, които натровиха децата в Банско, е последното доказателство, че всеки, който борави с храни, трябва да носи и лична отговорност.

За да не се бъркат потребителите, които си купуват вносни имитиращи продукти, предстои да бъде ремонтирана и наредбата за етикетирането. Предвижда се имената им да не бъдат превеждани директно, защото понякога това води до тотално объркване. Когато звучат подвеждащо, ще се търси друго подходящо наименование за тях. Такъв е случаят с вносния йогурт, който наскоро инспектори хванаха в търговската мрежа. Директният превод на наименованието е кисело мляко, но продуктът няма нищо общо с познатия ни продукт. Половината от пробите на млечни храни, взети за изследване от началото на годината, са от продукти, произведени в други страни от ЕС, уточни Любомир Кулински във връзка с упрека, че контролът за тях е занижен.
.
Затварят е-магазините за манджи
Само истинските бакалии, които имат стационарни търговски обекти, ще могат да си правят и интернет магазини, гласи друга промяна в Закона за храните, научи „Монитор”. Поръчаните продукти – хранителни добавки и манджи, ще може да се поръчват в нета, но стоките ще се получават в магазините. В последно време интересът към електронната търговия с храни набира скорост, а виртуалните бакалии доставят поръчките по офиси и къщи според желанието на клиента. За продуктите обаче няма никаква гаранция за произход и годност, смятат от хранителната агенция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив