01 Май 2024, 14:57 Днес (0) | Вчера (13)

20 хил. лв. глоба за оферта менте

13 Ноември 2012 08:05 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2012, 08:09

Хазната губи по 30 млн. лв. годишно от фалшиви агенции

От 5 до 20 хил. лв. предлагат да бъде глобата за агенции, позволяващи си да не спазват евростандартите в своята работа, включително и за обявяване на фалшиви оферти. Това обявиха вчера от Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

От сдружението са подготвили проект за закон, регламентиращ дейността на посредниците при сделки с недвижими имоти.

„Идеята на закона е бъдещата Камара на брокерите за недвижими имоти да поддържа регистър на своите членове”, поясни Лъчезар Искров, зам.-председател на НСНИ. „Тя трябва да приеме етичен кодекс и да има комисия, която да следи за нарушенията и да налага санкции, включително и отпадане от регистъра за определено време. В проекта сме предложили санкциите на брокерите да бъдат налагани от Комисията за защита потребителите (КЗК)”, добави той.

Според Искров на санкция ще подлежи нарушаването на някое от изискванията за вписване в регистъра, както и работата с клиенти без договор и подвеждащите оферти. „Едно от изискванията в закона ще бъде агенциите да имат право да рекламират само имот, за който клиент вече ги е наел да посредничат, уточни той. „Това го има в стандарта за работата на брокерите, но засега той не е задължителен. Затова искаме законова регламентация”, добави Искров.

От сдружението неофициално поясниха, че от посредници менте хазната губи между 20-30 млн. лв. на година.

От НСНИ уточниха, че особено държат на всички елементи от стандарта, засягащи пълната информация, която посредниците трябва да предоставят на клиентите си. Задължително условие за добро обслужване на клиентите е брокерите да са запознати с всички подробности около имота, за който са упълномощени да намерят купувач или наемател.

В бъдещия закон ще залегнат строги изисквания за всичко, свързано с предлагането на офертите за имоти, увериха от Националното сдружение „Недвижими имоти”. Няма да се задължават клиентите да ползват услугите само на една агенция.

По думите на Лъчезар Искров недопустима пазарна практика, прилагана в момента, е вземането на такси за огледи, като в повечето случаи те водят клиенти в имоти, за които нямат договор за посредничество.

Вкарват закона в парламента
Проектът за закон, регламентиращ дейността на имотните брокери, ще влезе до края на годината за обсъждане в НС, прогнозираха от НСНИ.

Първоначалната идея е била проектозаконът да бъде предложен в НС от икономическото или строителното министерство, но впоследствие за по-удачно е било решено да се разчита на отделни депутати. От НСНИ не уточниха от кои парламентарни групи са въпросните народни представители.

„Оптимист съм, че законът ще бъде приет без много проблеми”, каза председателят на УС на НСНИ Иван Велков. „Той е опит да изравним критериите си с всички други европейски държави. България вече е в ЕС и затова сме длъжни да узаконим въвеждането на евростандартите и в тази област. Страната ни е единствена, която не е регламентирала дейността на имотните брокери. В останалите държави възможностите за изява на нелегитимни субекти в сектора са сведени до минимум”, поясни той.

Според Наско Атанасов от агенция „Виктория” редно е след време да се помисли и за задължително вписване и на предварителните договори, с което рисковете от имотни измами ще намалеят значително.

„Публичността на фирмите е основна гаранция за намаляване на имотните измами”, смята Страхил Иванов от „Явлена”.

Искат застраховка за посредниците
Новият закон за дейността на посредниците в сделките с недвижими имоти, който ще бъде предложен за обсъждане в НС, предвижда още и задължителна професионална застраховка на агенциите и брокерите.

„Тя ще спомогне за намаляване на сивия сектор в областта на покупко-продажбата на недвижими имоти”, смята Орлин Владиков, бивш председател на НСНИ. „Изискването за професионалната отговорност на брокерите го поставихме за първи път на дневен ред преди 10 години. Тогава направихме среща с водещи застрахователи в страната”, уточни той.

Според брокери от НСНИ засега главно чужди клиенти на наши имотни агенции изискват от тях да представят документ за такава застраховка, когато искат да работят с тях при сделки в България.

„С въвеждането на регламенти за посредниците с новия закон няма опасност от монополизация на пазара”, смята Лъчезар Искров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив