03 Май 2024, 06:21 Днес (0) | Вчера (13)

3,5 млн. лв. загуби от кражби на ток в Западна България

09 Декември 2013 08:28 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 декември 2013, 08:32

ай-често кражбите на ток се правят с манипулиране на електромерите

Жители на Западна България са окрали ток за 3,5 млн. лв. от началото на годината до края на ноември. Това отчитат от "ЧЕЗ Разпределение България” АД. Служители на дружеството и МВР проведоха съвместни проверки на битови и стопански клиенти за нерегламентирано ползване на електроенергия в различни населени места в Западна България. Специалистите от "ЧЕЗ Разпределение България” АД провериха трафопостове, електромери, часовникови превключватели и други възможности за свързване към разпределителната мрежа. Проверките ще продължат и през следващите седмици.

От ЧЕЗ отчитат около 17,5 млн. квтч нерегламентирана консумация на електроенергия за периода януари-ноември 2013 г. По съставените констативни протоколи тези загуби се равняват на приблизително 3,5 млн. лева. Реалните щети обаче може да са двойно по-големи, тъй като при установяване на нарушение компанията може да изиска плащане максимум 3 месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.

От началото на 2013 г. в ЧЕЗ са постъпили над 12 000 сигнала за нерегламентирана консумация на електроенергия. Извършени са над 45 000 проверки. Най-често констатираното нарушение е манипулирани електромери. "С настъпването на зимния сезон потреблението на ток нараства, както и опитите за нерегламентирана консумация. Съдействаме активно на МВР и Специализираната прокуратура в борбата срещу тези престъпни действия, които накърняват обществения интерес. Необходимо е да се създаде остра обществена нетърпимост към тази нелегална практика”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

От компанията припомниха, че кражбите на ток намаляват качеството на електрозахранването и влияят негативно на електрическата мрежа. Това излага на опасност сигурността на доставките, причинява неудобства на домакинства и фирми, а в някои случаи дори може да застраши живота на гражданите.

Данните на ЧЕЗ за 2012 г. сочат, че тогава в Западна България е откраднат ток за над 4,3 млн. лв. От "Енерго-Про” за миналата година отчитат също над 4 млн. лв. загуби от нерегламентирано ползване на ток. Най-малко несъбрани пари заради кражби през 2012 г. отчитат от ЕВН – само 1,6 млн. лв. През миналата година от ЧЕЗ обявиха, че за 6 години компанията е загубила цели 30 млн. лв.

От незаконно присъединяване към електропреносната мрежа и манипулиране на уредите за отчитане.

Според Наказателния кодекс незаконното свързване с електрическата мрежа или манипулирането на електромерите е престъпление и извършителите ги грозят до 5 г. затвор или до 15 бона глоба.

Безработна си избра пробация, а не глоба. Ром точел еленергия от гробище

До 15 бона глоба и до 5 г. затвор може да отнесе всеки, който е уличен за кражба на ток. В началото на годината безработна от шуменското село Изгрев си избра да я осъдят на пробация само и само да не трябва да плаща глоба, защото няма пари. Както "Монитор” писа, осъдената Зюлфие Мустафа е безработна и има четири деца. Съдът конфискувал в полза на държавата и 9 метра кабел, с който семейството си набавяло тока. Екип на "Енерго-Про” устроил хайка за крадци на ток по улица "Камчия" в село Изгрев на 7 февруари т.г., съпругът на Зюлфие разбрал за това, прескочил оградата и избягал. Така отговорността за деянието паднала на жена му. Инспекторите установили, че тя е създала условия за непълно отчитане на потребения ток, което според промените в Наказателния кодекс е престъпление. При започналото досъдебно производство Зюлфие Мустафа признала напълно вината си, но молила да не й налагат по-лекото наказание, защото няма пари да плати. Тя все още се разписва по 2 пъти седмично в кметството и се среща с пробационен служител.

През май в град Септември беше арестуван ром, крал ток от гробище.

36-годишният Асен И. се бил вързал нелегално към електрическия стълб, който захранвал Дома на покойника във вечния град, намиращ се на метри от ромската махала в градчето. Така сметката на семейството му плащала общината, която е собственик на сградата в гробищния парк. Един ден служители решили да проверят от какво се трупат киловатите електроенергия по фактурата за гробищата. Те проследили незаконното прикачване и по кабела стигнали до къщата на Асен. Той бил спипан при проверка на служители от ЕВН, администрацията и полицията.

Цяло село се жали от "Енерго-Про”

 
Жителите на село Паскалево са изпратили жалба до ДКЕВР, защото са недоволни от обслужването на "Енерго-Про”.
"Долуподписаните жители на село Паскалево сме абонати на "Енерго-Про” с трифазно елзахранване. В момента се изнасят елтаблата на цялото село на стълбовете на елмрежата. Възмутени сме от факта, че на трифазните елтабла се поставят предпазители от 16 ампера, а досегашните бяха от 63 ампера.

Вследствие на това при включване на каквато и да мощност над 2kW те изключват. Обяснението на "Енерго-Про” по случая е, че заявленията за мощност на всеки абонат е 6 kW и тези предпазители са достатъчни. Смятаме, че преди 30-40 години никой от нас и нашите родители не е попълвал такива заявления и "Енергоснабдяване” много добре са предвидили, че с напредъка на технологиите ще се използват все по-мощни машини и затова са поставили предпазители от 63 ампера. За нас е ясна целта, че трябва да се пусне ново заявление за разрешаване на по-голяма мощност, а това разрешение според служителите на "Енерго-Про” струва около 400 лв.

Недопустимо е да се изнудват така клиенти, но тъй като дружеството е монополист в Североизточна България, просто няма какво да правим. Не се отчита и фактът, че началният товар при всеки елмотор е по-голям от този на постоянния режим на работа. Молим ДКЕВР да направи проверка и да се предприемат мерки за смяна на предпазителите.”

По случая от "Енерго-Про” съобщиха, че при изнасянето на електромерните табла в село Паскалево са монтирани предпазители 3х16 ампера, които дават възможност за ползване на 8kW обща инсталирана мощност. "Макар монтираните предпазители да са на границата на техническите параметри, които гарантират нормалната работа на двигателите, компанията ще ги подмени с 3x25 ампера, за да са спокойни клиентите, че няма да срещат затруднения. В случай че клиентите представят разрешение за по-голяма мощност, предпазителите своевременно ще бъдат преоразмерени в съответствие с разрешената мощност.

Забавят електромера с чип и магнит

Различни видове шашми за манипулирането на електромери стават актуални в началото на зимния сезон. Специален чип сваля сметката за ток със 70 на сто. Услугата се предлагала най-вече на хора, които живеят в къщи. Мнимите майстори се цанят да правят шашмата нощем, за да не ги видят съседите и да ги изпортят на енергото.

Магнит, стол и куче е най-масовият начин на източване на енергото. Магнитът се лепва на електромера, където трябва, под него е столът, който играе ролята на корпус за бързо реагиране, а кучето в двора е обучено да лае по особен начин при появата на инкасаторката. При появата й песът се скъсва да лае, магнитът се сваля светкавично, а столът се прибира.

Инкасатори откриха миналата година в Горна Оряховица роми, които крадат ток със стари пружини за легла. Две парчета обикновена тел били мушнати в контакта. Около пружината щастливо играели няколко малко деца.

Друга честа практика на крадците е да се вързват и към въздушната кабелна мрежа. Обичайно тази услуга се "поръчвала” от цели махали. За целта те си наемали от фирма вишка и плащали на специалист, който да извърши незаконното вързване на мрежата. Това можело да бъде направено от всеки грамотен електричар.

Съседи, които си плащат всичкия потребен ток, най-често подават сигнали за кражбите. Освен това те настояват и да се направи проверка за всеки отделен случай.

44 лв. средна сметка за ток в Югоизточна България

Средното потребление за ноември на битовите клиенти в Югоизточна България е било 258 киловатчаса, което е по-високо спрямо ноември 2012 г. с 3,6%, съобщиха вчера от ЕВН. В същото време обаче средната стойност на фактурите при битовите клиенти за ноември 2013 г. е 43,68 лв. с ДДС, докато година по-рано средната стойност е била 47,43 лв. с ДДС. Сред причините за това развитие може да се отнесат двете намаления на цените на електроенергията, които бяха направени през 2013 г. В сравнение с октомври ръстът в потреблението, което се отчита от ЕВН, е 20%.

От ЕВН напомниха, че това са осреднени суми, а при всеки клиент консумацията, съответно сметката е индивидуална.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив