03 Май 2024, 13:11 Днес (0) | Вчера (13)

32-ма безработни се борят за едно място

22 Април 2014 08:52 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2014, 08:54

На опашката в Кърджали чакат 71 души, в столицата - 13

Средно по 32-ма безработни се борят за едно свободно място, обявено от бизнеса. По последни данни на Агенцията по заетостта (АЗ) през февруари регистрираните в бюрата по труда са били 400 943 души, а заявените от бизнеса места са били 12 460.

В много от регионите обаче търсещите заетост нямат нужната квалификация и затова не могат да се реализират на пазара на труда с години. Най-ожесточена е конкуренцията в Кърджали, където на една свободна позиция се падат по 71 търсещи препитание. Най-нужните кадри в града са в сферата на преработващата промишленост, образованието, търговията и здравеопазването. Във Врачанския регион всеки пети е без препитание, а за едно свободно място се борят 69 човека. Най-високата безработица обаче остава в най-бедния град в страната – Видин, където 23,3% от населението е без препитание. Към началото на месец април  в областната дирекция по труда в дунавския град са подадени заявки за 37 свободни работни места. "Надявам се към средата на месеца да има повече заявени места", заяви за "Монитор" директорът на бюрото по труда Милчо Цоков. За Северозапада най-големият работодател е държавата която осигурява временна заетост на населението в региона. За постоянна заетост най-търсени са медицинските сестри, учителите, шивачките и служителите в преработващата промишленост.

Най-малка е конкуренцията в София, където за едно работно място се борят средно 13 човека. През февруари регистрираните в столичните бюра по труда са били 22 762, а заявените свободни позиции 1753. За разлика от провинцията, където се търсят предимно кадри за преработващата промишленост и хотелиерството, в София най-голям глад има за финансисти, застрахователи, продавачи и брокери на недвижими имоти. "В София има много свободни позиции и ако някой не може да си намери работа тук, то ще е заради незнанието на чужди езици", обясни специалистът по подбор на персонала Ивелина Христова. В района около столицата за работно място се борят средно по 28 човека. "Безработицата в София-област също ще намалява, защото все повече фирми изместват логистиката си край големия град", прогнозира още Христова.

Според проучване на посредническа фирма за подбор на персонал "Менпауър” за периода април-юни всеки пети шеф в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе ще наема нови служители. Най-сериозни намерения за увеличаване на персонала имат фирмите в Русенско, където наетите служители ще се повишат с 19%. Причина за ръста на разкритите работни места е разширението на френски завод за авточасти и строежа на ново производство на германска компания  в града. През следващите 3 месеца най-търсените кадри във Варненско и Бургаско ще са сервитьорите, готвачите и рецепционистите. Наетите в тази сфера ще се увеличат с 33 на сто.

Остров Св. Анастасия още е без персонал

Остров Света Анастасия все още търси персонал за предстоящия летен сезон. "До голяма степен вече е сформиран екипът, който ще работи на острова, но продължаваме да набираме хора”, заяви временно изпълняващата длъжността директор по оперативна програма "Туризъм” Кристина Вълчева пред "Фокус”. Тази седмица вече наетите служители ще започнат обучение за позициите, които ще заемат. Островът ще работи всеки ден. Служителите ще бъдат разделени на 3 смени, като във всяка ще има по10 човека.

На 13 февруари островът се сдоби и с управител – местния жител Павлин Димитров. Той беше избран след ожесточен конкурс с още 280 кандидати. Димитров говори английски, немски и руски език. Завършил е Колежа по туризъм в Бургас, а след това Международни икономически отношения във Велико Търново. Заплатата на шефа на остров Света Анастасия е между 500 и 600 лева. През зимния сезон началникът на острова ще си почива, но ще продължи да получава заплатата си. Откриването на острова ще бъде в края на май. В момента готвачите правят менюто на ресторанта, а строителите довършват музея на острова.

Черешопроизводството изхранва Кюстендилско

Кюстендилци изкарват прехраната си с производството на череши. Масово семействата в Кюстендилско борят финансовите си проблеми и кризата с черешопроизводство. Цели фамилии са се заели с отглеждането на десетки декари насаждения само и само да изкарват пари за насъщния. В областния град почти няма голямо предприятие, което да осигурява заетост. Поради тази причина хората отново се връщат към обработването на земята. По неофициални данни от насажденията с череши, които се намират на територията на общината, общият приход годишно е около 8 млн. лв. "Това е единствената алтернатива за нас. Като няма предприятия, където да работим, започваме да се занимаваме със земеделие. Аз например взех наследствен имот и го насадих с картофи. Така си докарвам един приличен доход, който подпомага семейството ми”, твърди 34-годишен мъж от село Жабокрът.

Сред начините да се справиш с беднотията е и работата в чужбина. Цели семейства от Дупница са се изселили в Италия. Там дори си имат квартал, коментираха гастарбайтери. Не рядко обаче кандидат-гурбетчиите стават жертва на измама. Наскоро кюстендилец замина за Чехия, където беше сюрпризиран от непосилни условия на труд и минимално заплащане. Оказа се, че при пристигането му в страната обещаната заплата от 400 евро се оказала мираж. Условието било мъжът да сади по 1000 фиданки на ден, предимно борчета, което на практика е невъзможно. "Работодателят ни каза, че ако не покриваме нормата, ще работим без пари. След седмица престой се оказа, че пари няма, и се наложи да си тръгнем”, коментира неприятното преживяване 34-годишният мъж.

Обучават незаети за готвачи

800 безработни от Варна ще бъдат обучени за сервитьори, рецепционисти и готвачи. "В момента вървят безплатни обучения на безработни по търсени професии в туризма", обясни директорът на Регионалната служба по заетостта в града Пламен Начков. Безплатната подготовка по заявка на работодателите е по програмите "Компас" и "От обучение към заетост".

Подготвят се 300 души за сервитьори и бармани, 450 за камериери и 40 души за администратори. Практическите занимания се провеждат в базата на големите хотели в курортите Свети Константин и Елена и Златни пясъци, където работодателите виждат на място кой какви възможности има и на базата на това подбират необходимите им работници.

Във Варненско се търсят и професионални войници със стартова заплата от 602 лв. Освен това има допълнителни бонуси за прослужено време, безплатен порцион за 90 лв., квартирни разходи от 90 лв. до 120 лв., безплатна медицинска помощ и почивка в базите на МО.
Бачкат на черно, за да взимат помощи
Служителите избират да работят на черно, за да продължат да получават помощи за безработица. Това показват проверки на Главната инспекция по труда (ГИТ). По закон осигурявалите се срещу риска да останат без препитание имат право на помощ в размер на 60% от заплатата, която са получавали през последните 24 месеца.

Периодът, в който се получава помощта, зависи от трудовия стаж на безработния. За тези с опит до 3 г. обезщетението се дава до 4 месеца, а за тези с над 25 г. - 12 месеца. Ако през това време останалият без препитание започне работа, той губи помощта. През миналата година трудовите инспектори са открили 2993-ма служители без трудов договор, което е почти 3 пъти повече спрямо 2009 г.

"Заради стагнацията на пазара на труда някои от работниците се съгласяват да се трудят без трудов договор. Има и такива, които отказват съдействие за констатираните нарушения", обясниха пред "Монитор" от ГИТ. Без договор се трудят основно сервитьори, готвачи, продавачи и строители, показват още данните на трудовите полицаи. Най-честите нарушения обаче са свързани със забавяне на заплати. В края на март 2167 фирми дължат пари на служителите си. Според софтуера за забавени възнаграждения на ГИТ тези компании имат задължения към подчинените си в размер на 98 млн. лв. В края на миналата година неизплатените възнаграждения бяха 53,5 млн. лв. Всяка трета фирма длъжник държи подчинените си без заплата поне месец, а 17% от предприятията забавят плащанията с по 60 дни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив