06 Май 2024, 23:13 Днес (0) | Вчера (1)

350 млн. лв. от Европа за БГ болници

22 Август 2012 08:26 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 август 2012, 09:30

Тръгва реформа на здравните заведения в 25 области

Около 350 млн. лв. ще бъдат инвестирани в подобряването на дейността на здравните заведения у нас през двете оперативни програми на ЕС - „Регионално развитие” и „Развитие на човешките ресурси”, пресметнаха за „Монитор” от здравното министерство. От там уточниха, че проектите, включващи изграждане и преструктуриране на лечебни заведения, както и ремонти и закупуване на нова апаратура, трябва да приключат до лятото на 2013 г.

С тях на практика ще бъде изпълнен заложеният в Националната здравна карта план за оптимизация на доболничната и болничната помощ. За дофинансирането ще се разчита на държавната хазна.

Както вече „Монитор” писа, общинските болници в Годеч, Котел, Малко Търново, Тервел и Генерал Тошево ще бъдат преструктурирани в медицински центрове. Други 14 заведения, отново в по-малки градове, пък ще се превърнат в болници за долекуване. Такава ще е например съдбата на болниците в Разлог, Свиленград и Тетевен. Във всяка от тези лечебници ще бъдат налети за ремонти и апаратура по около 4,5 млн. лв.

Миналата седмица здравният министър Десислава Атанасова обяви официално старта на евроинжекцията за болниците, като подписа договорите за пилотни проекти по ОП „Регионално развитие”. Договорени по европрограмата са общо 148 млн. лв., които ще отидат главно за онкологии. Към 10 милиона са предвидените инвестиции за 8 детски центъра за медикосоциални грижи.

На този в Перник например ще бъдат отпуснати над 600 хил. лв. за ремонти и още 126 хил. лв. за оборудване. Реновирането на ДМСТД „Света Параскева” в София пък ще глътне 300 хил. лв., а към дома в Пловдив ще бъдат насочени цели 1,127 млн. лв.

С парите от Брюксел ще бъдат изградени приоритетно модерни лъчетерапевтични центрове в Националната онкология в София, в Александровска болница и в „Света Марина” във Варна. Планирано е закупуването на линейни ускорители за ранна диагностика.

Оказва се, че проектите по програмата ще глътнат с 26 милиона по-малко от договорената според първоначалния им вариант сума, разкриха от МЗ. Спестените средства обаче нямало да останат в общата еврохазна. С тях щял да бъде разплатен вероятно линейният ускорител във варненската онкология „Д-р Марко Марков”, плануваното закупуване на който анонсира Атанасова, след като откри нов компютърен томограф там.

Проект за онкоцентър на стойност 5,3 млн. лв. е подготвен и от ИСУЛ. За създаването налъчетерапевтичен комплекс на най-високо ниво в Шумен са предвидени 6,62 млн. лв., а за онкологията във Велико Търново ще отидат рекордните над 10 млн. лв. В 14 областни градове като Монтана, Русе, Стара Загора, Ботевград, Кърджали и Сливен ще са разпръснати центровете за ранна диагностика.

По около 4 млн. лв. ще бъдат налети от Брюксел и за подобряване на лечението в основните болници на 13 средно големи града, а именно Лом, Свищов, Казанлък, Карлово, Троян, Гоце Делчев, Самоков, Сандански, Велинград, Асеновград, Първомай, Харманли и Балчик. Тези лечебници ще запазят досегашния си статут.

Според картата за преструктуриране и подобряване на дейността на здравните заведения с европари само 3 от всички 28 области – Ямболска, Видинска и Кюстендилска, въобще не влизат в сметките на МЗ. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив