18 Май 2024, 14:42 Днес (0) | Вчера (11)

7 дни ще пътува газът от Сибир през “Южен поток” до България

11 Април 2014 08:58 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 април 2014, 09:01

Руският гигант готви излизане на азиатския пазар

За 7 дни ще стига природният газ от Сибир до България след пускането в експлоатация на морската част на "Южен поток". Това стана ясно по време на пресконференция на дъщерната компания на "Газпром" за добив на синьо гориво - "Газпром добыча Уренгой".

На въпрос на "Монитор" генералният директор на добивното предприятие Сергей Мазанов обясни, че разстоянието от находищата край Новый Уренгой до Анапа е около 6000 км. От руския град Анапа започва морската част от газопровода "Южен поток", която е с дължина 931 км. Мазанов обясни, че средната скорост на газа при сондажите е 36-43 км в час.

Тя остава приблизително същата и при движение вътре в тръбата. Така се оказва, че на природния газ му трябват около 7 дни да стигне от Западен Сибир до България. Горивото пътува толкова и сега по транзитните трасета през Украйна.

Шефът на "Газпром добыча Уренгой" обясни, че компанията е готова да започне да подава синьо гориво за "Южен поток" буквално до 1 час след като първата тръба от газопровода бъде пусната. Според плановете на "Газпром" в края на 2015 г. трябва да потекат първите количества по първата от общо 4 тръби, които ще бъдат положени по дъното на Черно море. Всяка от тях е с капацитет от 15,57 млрд. кубични метра годишно. Пълният капацитет на газопровода от 63 млрд. куб. метра годишно се очаква да бъде постигнат през 2018 г.

Откъде ще идва природният газ за "Южен поток" е много условно, тъй като добивът от различните предприятия постъпва в газопреносната мрежа и оттам се разпределя в различни посоки.

"Южен поток" ще се строи и ще се завърши и за това "Газпром" ще положи всички усилия, коментира Сергей Мазанов съмненията относно реализацията на проекта заради кризата в Украйна и санкциите срещу Русия. Ако ЕС търси алтернативи на руския газ, "Газпром" е готов да излезе на азиатския пазар, където търсеното е голямо. Вече се водят преговори с източните партньори, допълни Мазанов.

Той коментира още, че политическите отношения не трябва да повлияват на бизнеса и отношенията между народите. За никого не е тайна, че има определени разногласия между САЩ и Русия. От "Газпром" обаче смятат, че кризата в Украйна не трябва да пречи на партньорството им с американските и европейските компании.

В момента "Газпром" използва американска техника при добива на най-дълбоките залежи газ в полетата около Новый Уренгой. Той се намира на около 4000 м. За следващите находища на такъв газ обаче се планира използването на руска техника.

От второто по големина добивно предприятие на "Газпром" - това в Новый Уренгой, съобщиха още, че планират да увеличат добива в следващите няколко години.

Плановете са той да стигне 108 млрд. куб. метра при 97 млрд. куб. м за миналата година. И останалите дъщерни компании разработват други открити месторождения и планират увеличение на добива в периода 2017-2020 г.

В експлоатация по това време ще влязат и нови находища на п-в Ямал в шелфа на Карско море, част от Северния ледовит океан.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив