25 Април 2024, 08:39 Днес (0) | Вчера (12)

72% не одобряват икономическата политика на кабинета

13 Септември 2012 03:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 септември 2012, 00:22

Обожаваме ЕС Германия, харесваме Израел и не ни е страх от Китай

72% от българите не одобряват икономическата политика на своето правителство, като броят им е вторият най-висок в Европа.  Това показват данните от изследване на авторитетната неправителствена организация "Трансатлантически тенденции".

Единствената страна, от сключените в изследването (държавите от ЕС плюс САЩ, Русия и Турция) в която този показател е по-висок и то с едва 1 процентен пункт, е Испания - 73%. За сравнение, 71% от румънците имат негативно мнение за работата на своя кабинет в сферата на икономиката.

89% от българите са се чувствали най-тежко засегнати от европейската икономическа криза през 2011, което представлява ръст от 5% спрямо 2010, когато в това отношение по-недоволни са били единствено румънците, сочат още данните от проучването.

Болшинството от нас смятат, че настоящата икономическа система е несправедлива и облагодетелства  ограничено малцинство.

Българите продължават да гледат на Европейския съюз в предимно положителна светлина. 88% от тях имат положително мнение за ЕС, като това е най-високият показател от всички включени в изследването държави. Обяснението е, че като най-скоро приети (заедно с Румъния, 84%) в евросъюза, все още пазим голяма част от романтичните си представи и надежди за него.

Одобрението към САЩ у нас е 68%, което ни подрежда в средата на класацията.

Може би за някои ще е изненада, но за други не, фактът, че от европейски държави (в това число Русия и Турция) плюс САЩ, българите най-много харесват Германия.

Според изследването, страната ни заема още едно първо място – сред всички страни в ЕС, одобрението към Израел е най-високо в България – 47%.

За сравнение, на другия полюс е Швеция – там 68% от хората не харесват Израел.

В същото време, България, заедно с Румъния, Германия и Италия, се нарежда сред страните, чийто граждани са най-малко склонни да разглеждат Китай като заплаха.

От изследването става ясно още, че българите одобряват политиката на канцлера Ангела Меркел и на президента Барак Обама. А, ако имаха правото на гласуват за на президентските избори в САЩ, 40% от тях биха подкрепили настоящия държавен глава, срещу едва 8%, които искат неговия основен претендент Мит Ромни да влезе в Белия дом.

Излиза, че сред всичките 15 държави, ние и шведите сме сред най-големите войнолюбци – най-голям процент от населението в двете държави подкрепя интервенциите в Ирак, Афганистан и Либия.

На въпроса дали биха одобрили военен удар срещу Иран, българите се колебаят между „да“ и „не зная“. 62% от тях обаче са категорични, че в случай на война не желаят български войници и военна техника да вземат участие в битките. По този показател страната ни заема първото място, следвана от Германия, където 59% не искат германската армия да се ангажира във военни действия срещу Иран и Полша – 57%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив