19 Май 2024, 10:21 Днес (0) | Вчера (0)

80% от БГ кайсиите – на румънския пазар

20 Май 2013 09:15 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2013, 09:17

Гръцка стока излезе на столичните пазари

Румънските търговци изкупуват 80 на сто от българските кайсии и затова родните производители все още оцеляват, съобщиха за „Монитор” овощари от Силистренско, които се готвят за началото на беритбената кампания. Очаква се първите количества от ароматните плодове да излязат от градините около 5 юни, уточни директорът на Опитната станция по кайсията в Силистра доц. Люляна Иванова.

Предприемачи от Букурещ и Констанца масово пазаруват за магазините в големите градове на северната ни съседка. Те извозват огромна част от продукцията ни, каза Димитричка Търпанова, производител от Тутракан, председател на кооперация "Българска кайсия". Румънците се редят на опашка за готовите плодове, разказва тя. Съседите обаче не работят с предварителни договори, сутрин пристигат с парите си и чакат берачите да напълнят камионите им. Пресните плодове се продават в тамошните бакалии още същия следобед. Цялото количество, което минава Дунав, се предлага за директна консумация. Търсене има също така от Украйна, Молдова и Русия. Нашите сортове трудно пробиват на западния пазар, защото не са познати на тамошните потребители. Докато на Изток са добре известни и харесвани от години.

През миналата година българските преработвателни предприятия изобщо не са изкупували родна продукция. Предпочели са субсидираната гръцка кайсия, която влизала в заводите калибрирана и заготвена на 50 евро цента. Себестойността на нашата продукция е между 80 стотинки и левче. „Много ни смачкват субсидиите на съседните държави – турските, македонските и гръцките земеделци получават по-голяма подкрепа от държавите си”, каза още Търпанова. През миналата година на вътрешния пазар само един комбинат е пазарувал кайсии за сок.

Малки количества са изкупувани от преработватели в Летница, които замразяват кайсии за износ в Австрия и ползват българските плодове за подобрител, но основното количество е било отново от Гърция.

За първи път през тази година нашите производители получиха субсидии за качество. Държавата им отпусна по 90,6 евро на тон, които обаче също са съществена помощ за тях, споделиха производители от Силистренско, които дори писали благодарствено писмо до земеделското министерство.

В столицата вече се предлагат гръцки кайсии, които излязоха по пазарите на десет лева за килограм. Очаква се до дни по сергиите да бъдат изложени и турски плодове, което ще доведе до бързо поевтиняване. Въпреки че комбинативни търговците слагат надпис  „Силистренска кайсия”, повечето плодове са дошли от съседните държави, месото им е по-сухо и затова издържат по-дълго да се прехвърлят по магазините.

Два нови сорта чакат одобрение

 Два нови кайсиеви сорта - "Дръстър" и "Истър", са селекционирали специалистите от Станцията по кайсията в Силистра. Те обаче не могат да бъдат предложени за одобрение на Държавната сортова комисия поради липса на средства, сподели доц. Люляна Иванова.

В Силистренска област има 27 141 дка кайсиеви градини, като повечето са засадени с български сортове. Най-едрите плодове дава нашият сорт „Роксана”, над 100 г тежи една кайсия от него. В Силистра има огромна колекция от сортове, научните работници се грижат за повече от 500 различни образци.

Кръстоска със слива създадоха в Пловдив

„Стендесто” е идеален за ракия според селекционерите. Първата сливо-кайсия създадоха специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Новият плод носи името „Стендесто”, понеже е кръстоска между  сливовия сорт „Стенлей” и кайсиевия „Модесто”. До крайния резултат се стигнато след 25 години работа. Вече има интерес към сливо-кайсията от САЩ и Европа. Очаква се първите фиданки да бъдат пуснати на пазара през тази есен. Плодовете на „Стендесто” са едри, тъмновиолетови, с много добър вкус и аромат, обясниха от института при представянето на „Агра”. Новият плод не е генно модифициран.

Перфектната е с 55 мм „талия”
Перфектната кайсия трябва да бъде поне с 55 мм диаметър при едроплодните сортове и 44 мм за дребноплодните, гласят държавните изисквания, за да бъдат определени плодовете като качествени и да получат субсидия. Костилката трябва да се отделя без проблеми. Освен това кайсиите трябва да са цели, здрави, да имат дръжка и характерното за плода оцветяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив