Яйцата стават стока с висок фискален риск
84 на сто от месото и месните продукти, които слагаме на трапезата си, са вносни, а 77 на сто от плодовете и зеленчуците също идват от странство. Това съобщи вчера Лукан Луканов, председател на
съюз "Произведено в България”, по време на дискусия за родното производство, в която взе участие и министърът на земеделието Десислава Танева. При облеклата 85% от предлаганите на пазара не са
произведени у нас, въпреки че множество български предприятия работят за водещи световни марки. При трикотажа вносът е 70%, а при обувките 65 на сто, сочи статистиката на Българската
стопанска камара, цитирана от Луканов.
С 80 млн. лв. невнесен ДДС се ощетява хазната заради контрабанда със свинско месо, алармира от своя страна д-р Румен Караманов. По данни на Европейската комисия у нас са консумирани около 200 хил.
тона свинско месо през 2013 г., което се равнява на 3 млн. прасета. От това количество произведеното в България свежо охладено месо е 54 хил. т, охладените вносни мръвки са 43 хил. тона, а 47 хил.
тона е замразеното месо. При това положение над 60 хил. тона е контрабандата, което на практика е около 30% от консумацията. Оказва се, че 800 хил. животни минават през чиниите ни нелегално. Според
Караманов кризата, която изживява браншът в момента, е невиждана и е необходимо да се вземат спешни мерки за защита на родните производители. Консумацията на свинско не се е променяла от
десетилетия, но сме загубили възможността да произвеждаме за собствения си пазара, а сме дали възможност други да доставят у нас продукцията си, твърди експертът. За да се намали контрабандата,
Караманов предлага във финансовия документ да се отразява номерът и датата на ветеринарния сертификат и обратно – върху тапията на санитарните служби да се записват търговските данни. С идеята е
запознат и премиерът Борисов, а работна група обсъжда вече възможностите да се затегне дисциплината при търговията с мръвки.
Според него у нас влиза испанско месо с повишено водно съдържание и третирано с добавки, но анализите на хранителната агенция не ловят проблемното съдържание.
Междувременно стана ясно, че яйцата влизат в списъка на приходната агенция за стоките с висок фискален риск. НАП ще бъде безкомпромисна към укриването на данъци и ще има засилен фискален контрол,
гарантира Бойко Атанасов, изпълнителен директор на НАП. Българските яйца са сред най-сигурните в цяла Европа, нашите носачки дори се ваксинират срещу салмонелоза, нещо, което не се извърша в
другите държави от общността, съобщи д-р Димитър Белоречков, шеф на Асоциацията на птицевъдите. Той сигнализира, че няма никаква възможност да се разбере кога и къде е произведено пилешкото месо,
което се продава насипано в тави по магазините. Годишно в страната влизат около 100 хил. т пилешко.
Нов закон за храните подготвя министерството
Нов Закон за храните ще подготви министерството на земеделието, обяви вчера министър Десислава Танева. Предстои да бъде сформиран консултативен съвет по храните, който ще търси най-добрите
решения в предстоящото изготвяне на закона. "В него ще бъдат поканени да вземат участие представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Министерството на
финансите, тъй като цялата нормативна уредба в сектора се съгласува с техните политики”, уточни министър Танева.
Вече са направени промени в три наредби в защита на българските производители, които са подадени за нотификация в Европейската комисия. "С една от промените ще бъде осигурен директен достъп на
производителите до пазара при по-облекчени условия. Потребителите ще могат да купуват направо от производителя в малки количества. Втората изменена наредба касае зареждането на детските заведения и
училищата с храни, които ще бъдат доставени от производител от съответния регион, а ако няма такъв, от съседен. По този начин децата и подрастващите ще консумират качествен български продукт, който
е гарантирано свеж. Това е и подкрепа за българския производител”, допълни тя.