06 Май 2024, 07:26 Днес (0) | Вчера (1)

Oчила с MP3 плейър източват банкомати

09 Август 2012 08:30 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2012, 09:04

Бандитите с нова тактика копират пластиките за по два часа привечер

Китайски слънчеви очила, в които има вграден MP3 плейър, са едно от най-новите изобретения за източване на кредитни и дебитни карти, съобщиха разследващи пред „Монитор”. Бандитите вече масово са започнали да си поръчват този аксесоар, но не за да слушат музика, а за да го разглобят и извадят от него миниатюрния MP3 плейър. Той бил ценен за тях, защото е с изключително малки размери и се използва за изработката на аналогов скимер (уред за кражба на данните от магнитната лента на картата - б.а) от последно поколение. Самият плейър се свързвал с магнитна глава, която се поставя в отвора за картата. 

„Има памет от 2GB, позволяваща запис на много карти, а заради малките си размери от 15 мм има ниска консумация на ток и може да записва до 48 часа”, коментираха специалисти в областта.

Самите слънчеви очила се продават свободно в интернет на цени около 50 лева и цялото устройство, с което могат да се източат стотици хиляди лева, струва не повече от 150 лева на производителя. „Тези компоненти ги вграждат в прозрачна пластмаса или такава в цвета на банкомата и трудно се забелязват, коментираха запознати. Преди години полицията засече, че бандитите купуват очила, но заради вградените в тях микрокамери. Сега цайсите отново станали на мода, но ценни в тях били MP3-ките.

Според разследващи престъпниците вече са възприели нова тактика. Те поставят скимера за не повече от час-два. Предпочитано било времето от 16,30 до 18,30, тъй като тогава хората свършвали работа и теглили пари, за да пазаруват. През цялото време устройството се наблюдавало от бандитите.

„Принудиха се да го правят така, защото вече има много полицейски акции, а и рискът някой конкурент да им открадне скимера е по-малък. Почти всяка седмица полицаи от някое от столичните районни залавят престъпници с карти”, коментираха още разследващи. Антимафиоти от ГДБОП също прибраха на топло част от най-добре организираните групи, работещи у нас и в чужбина.

 

Въпреки това все повече бандити, които доскоро са крали коли или са продавали дрога, се насочват към този вид дейност. Ако до преди години точенето се контролираше от групировките, в момента дори младежи с технически умения и чисти досиета си правят скимери и работят за себе си.

Друга тенденция в този бранш е инвестирането на огромни средства от бандитите в технология и ноу-хау за разбиване на чиповете на картите. Вече имало достатъчно доказателства, че престъпниците действат в тази насока.

Една трета от бандитите пък предпочитали да работят с дигитални скимери, които криптират откраднатата информация от картата с военен шифър. Страхотният плюс на този вид устройства бил, че ако заловят извършителя с него, трудно се стигало до присъда.

„За осъдителна присъда вещото лице трябва да докаже, че с използваното техническо средство са били придобити данни за съдържанието на платежен инструмент. Излиза, че за да се докаже престъплението, информацията трябва да се декриптира, което е много трудно, защото скимерът използва сложен военен шифър”, обясниха запознати. 

Според специалисти информацията може да се извлече, но за целта трябва да се използва най-мощният и модерен компютър у нас, струващ над 1 млн. евро, който се намира в БАН, и той трябва да работи в продължение на година, за да разбие шифъра. 

„Само токът на този компютър е 4000 лв. Да не говорим, че трябват разходи за програмисти, поддръжка и ще се окаже, че за изследването на един скимер, който струва 2000 долара, трябва да се похарчат 50 000 лв.”

Наемат такси и теглят по 1200 лв. в час

Банкомат в столичния квартал „Дървеница”, който преди дни е бил скимиран, а картите на всички теглили от него са били блокирани.По 1200 лева за час успяват да източат престъпниците, които обикалят столичните банкомати и теглят с клонирани дебитни или карти от чужди сметки. Това съобщиха пред „Монитор” полицаи, разследващи престъпленията с разплащателни средства. Обиколките за тегления се правели нощем, когато по-малко хора могат да видят, че „клиентът” поставя бяла пластика в банкомата.

Част от самостоятелните играчи предпочитали да се движат с таксита вместо с личните си коли. 

Екип на „Монитор” се срещна с таксиметров шофьор, който два пъти бил наеман от млад мъж за нощно точене. 

„Познавам го по физиономия, но не знам как се казва. Идва при мен и започваме да обикаляме банкоматите. Направи ми впечатление, че ме кара да спирам пред устройствата за пари на една определена банка”, разказа бакшишът, пожелал анонимност. 

Клиентът носел в себе си тесте с карти. „Казваше този банкомат не дава пари, карай към друг”, спомни си още шофьорът. Накрая, когато вече сметката станала към 60 лева, водачът подканил клиента да спрат с обиколките, защото вече се притеснявал, че младежът върши нещо нередно, а бакшишът не искал да става съучастник. Тогава клиентът платил сметката и му дал още 20 лева отгоре.

Младежът работел в известна телекомуникационна компания, бил от провинцията и се оплакал, че се е хванал с тази работа, защото имал кредит. 

Учат се на „занаят” в квартала на студентите

Банкоматите в Студентският град, както машините за пари в крайните квартали, около които няма камери, са се превърнали в учебни за бандитите. Едно от АТМ устройствата, скимирано многократно, се намира до автобусната спирка в квартала на студентите, известна като Баба Яга. Устройството е модел NCR, на което сравнително лесно се слага скимер. Поради тази причина отворът за картата дори е рязан в опит да се монтират все по-модерни уреди да копиране на картите. Банкоматът е привлекателен и поради факта, че няма охранителни камери, а потокът от хора е голям. Машина за пари от същия модел NCR преди дни е била скимирана и в съседния квартал „Дървеница”. Картите на всички клиенти, теглили оттам, били блокирани от банката заради съображения за сигурност. Банкоматът се намирал до хранителен магазин и аптека и също няма камери. Любопитен факт е, че на отвора за картата имала зелено антискиминг устройство, което обаче било преодоляно с по-нов модел уред за копиране на карти. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив