19 Април 2024, 10:15 Днес (5) | Вчера (11)

А кой ще плати сметката за вода?

23 Октомври 2015 09:01 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2015, 09:03

Както и при електроенергията, схемата трябва да е: харчиш - плащаш. Останалото са празни приказки

Ще има ли неприятни изненади в сметките за вода? Зависи и от съседите ви. "Топлофикация -София" вече пуска парното, но мнозина не са наясно, че изчисленията за сметките за гореща вода вече ще се правят по различен начин за тези от абонатите, които нямат водомер. Такава е ситуацията и при отчитането на студената вода, но там правилата са отдавна известни. И в двата случая става въпрос за проблемното отчитане на база. Проблемно - заради повечето пропуски и възможността някои от абонатите да "минават метър", без да плащат точно толкова колкото трябва, просто защото нямат водомер. А разликата отива в сметките на останалите хора от блока или от входа.

Така, ако имате огромна разлика между месечната и изравнителната фактура за студена вода например, която се прави на всеки три месеца, обяснението е просто и тъжно. Във входа на кооперацията ви най-вероятно има хора, които ползват вода "на база", т.е. нямат водомер и харчат повече от това, което им се отчита. Накрая обаче най-често плащате вие. А защо трябва да давате пари за басейни, вани и джакузита и защо солидарният принцип най-често "товари" коректните потребители? Защото такива са правилата у нас.

Проблемите в един вход или в една кооперация са много. Те тръгват от ремонтите, минават през тупането на покривки през прозореца, събирането на задължителната такса, почистването, силната музика и накрая стигат до плащането на сметките за вода. В много от сградите има абонати, които нямат индивидуални водомери. Изключение правят само новите кооперации, където поставянето на измервателен уред е задължително и те, за щастие, нямат подобни проблеми. За останалите обаче поставянето на водомер е с пожелателен, а не с категоричен и задължителен характер. Тоест можеш си монтираш уред, а може и да не го правиш - въпрос на гледна точка. Затова и част от хората предпочитат да не го правят, макар че изобщо не става дума за пари - монтирането на водомер не е скъпо. Става дума за нещо много по-различно.

Как се определя и начислява "общото потребление"? На всеки три месеца се отчитат показанията на водомерите във всяко отделно жилище и на общия водомер. Той обхваща цялото количество на изразходваната вода в сградата или във входа. Разликата между отчета на общия водомер и това, което са показали индивидуалните уреди, се начислява пропорционално на всеки отделен апартамент. Това количество "общо потребление" се включва във фактурите само веднъж на всеки три месеца, т.е. при извършване на реален отчет. Разлика няма как да липсва напълно - най-малкото защото в повечето случаи чистачката ползва вода от мазето или от чешмите между етажите.

Ако дадено жилище не разполага с уред за отчитане на студена вода, разходът му се изчислява на база. Така например в столицата "Софийска вода" начислява служебно по 6 куб. м месечно на човек при топлофицирано жилище и по 5 куб. м месечно при нетоплофицирано жилище. Всяко тримесечие начисляваното количество вода на база на един живущ е предвидено да се увеличава с един кубик.

В момента абонатите на "Софийска вода" са над 614 600, като 23 035 от тях са на база. Практиката при плащането на топлата вода за абонати без водомер е сходна, макар и не съвсем същата. Според последните промени в Наредбата за топлоснабдяването на абонатите без водомер ще се начисляват по 140 литра на човек на денонощие

Къде е уловката? "Ами много просто. В нашия вход има няколко апартамента, в които живеят наематели. Декларирали са, че живеят двама души, а всъщност живеят поне 7 - 8", разказва Петър, който е домоуправител в панелка без централно топлоснабдяване в квартал Павлово. "Тези хора ползват студена вода, а после разликата се начислява на нас - на хората с водомер. На всяко тримесечие идват огромни фактури", възмущава се той. Собствениците на апартаментите обаче отказват да си монтират уреди, защото "ще ни излъжат със сметките" - нищо че това е единственият начин да видиш точно колко вода си изхарчил последния месец.

Липсата на водомер е една от основните причини за високите сметки за вода на всеки три месеца. Но съвсем не е единствената. Подробно разяснение дават от "Софийска вода", като отговор на въпроса, който звучи приблизително така: "каква е причината консумацията, въз основа на която е издадена фактурата за вода, да се различава с над 50% от средномесечното ми потребление за миналата година?" 

Освен на липсата на уреди у някой от съседите, това може да се дължи и на грешно подаден самоотчет, на неточност в подадените данни, на теч в инсталацията, от който логично следват големи загуби на вода, която трябва да се плати.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив