28 Април 2024, 08:28 Днес (0) | Вчера (0)

Абсурд: 50 лева сертификат "хуманност" към овошките

14 Юни 2013 08:59 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2013, 09:15

Таксата се иска от градинарите, които усвояват европари и са кандидатствали по мярка "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони

Необяснимо висока такса от 50 лв. за сертификат, удостоверяващ хуманно отношение към растенията, събира Агенцията по храните. Тя се иска от градинарите, които усвояват европари и са кандидатствали по мярка "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони.

"Решихме да закупим трактор по тази мярка. Извикахме експерт от Агенцията по храните, който да удостовери, че в градината ни е осигурено хуманно отношение към дърветата. Човекът дойде, поиска ни фитосанитарния дневник, в който се отбелязва с какво пръскаме растенията, а след това извади един лист - документа. Подписа го и го подпечата и каза, че таксата за услугата е 50 лв.", разказа пред "Труд" земеделецът Атанас Кирилов.

От Агенцията по храните коментираха, че тарифата за таксите е приета от Министерския съвет. Освен това този сертификат е официален документ и за да се издаде, експертът прави проверка на място, което означавало допълнителни разходи извън планираните по бюджет.

Преди дни, по време на среща на бизнеса с премиера Пламен Орешарски, браншовици се оплакаха от друга скандална такса на агенцията - фирма, в която инспектори на ведомството отиват на проверка по подаден сигнал за нередности, трябва да брои по 16 лв. на час за проверката. Няма значение дали сигналът не е фалшив или от конкурент. Заради часовата ставка инспекторите в такива случаи обичайно работели бавно. От Агенцията по храните потвърдиха тази такса и я обосноваха с мотива, че е извънредна проверка.

От Съюза на градинарите се оплакаха още, че периодично им се разваля стока заради работното време на митническите учреждения вътре в страната. "Митничарите в неделя работят само до 15,30 ч. В момента реализираме една промоционална кампания за череши за Русия, които са бързо разваляща се стока. Закъснеем ли и с минута, обработката на документите остава за понеделник", казаха земеделците.

От Агенция "Митници" отговориха, че износът може да се оформи изцяло по електронен път и не е нужно изобщо да се ходи до офисите им. Митничари допълниха, че тенденцията е тези служби да не работят в събота и неделя, за да не се упражнява корупционен натиск, когато шефовете почиват.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив