23 Април 2024, 20:17 Днес (6) | Вчера (13)

Автомафията завъртя 5 млн. лв. от откупи

12 Декември 2013 08:53 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2013, 08:58

Половината от лимузините се намират срещу 10% от цената им

Столичните автокрадци правят по около 5 милиона лева оборот от откупи, срещу които връщат задигнати коли. Апашите прибирали по 10% от стойността на автомобила, за да го върнат на собственика му. Тарифата се плащала от посредници, които работят за застрахователни  компании, към които возилото имало каско. "Ако всяка година в столицата се крадат 1700 автомобила, 600 от тях са висок клас. От тези 600 автомобила - 325 са върнати”, обяви вчера пред БНТ директорът на столичната полиция Ивайло Спиридонов. За новата тенденция "Монитор” пръв писа през февруари тази година, като връщането срещу 10% започнало от средата на 2012 г.

Има данни за 2 компании, които са склонни да плащат твърдата тарифа, вместо да обезщетяват изгорелите собственици с цялата стойност на колата им. Източници на вестника разкриха, че в момента и в двете компании търсят т.нар. ловци на коли. Това са хора, които имат контакти в подземния свят и крадците имат респект от тях. Когато изчезне дадена кола, те започват да я търсят и в някои от случаите я намират преди полицията.

Двама от добрите издирвачи в бранша, познати като Пепи и Баджо, се отдръпнали от този бизнес преди време. Служителите от звеното "Сигурност” на другата компания (бивши полицаи-б.а) също напуснали и това се оказало много благоприятно за апашите, които започнали все по-често да посягат на автомобили с "Каско”. Допреди оттеглянето си кадрите на звеното "Сигурност”, освен да преговарят с крадците, си правели вътрешно разследване при изчезването на всяка по-скъпа кола, за да изяснят дали тя наистина е задигната, или собственикът й се опитва да направи застрахователна измама. За целта те разпитвали съседи къде е било паркирано возилото и ако се окаже, че на същото място в нощта на кражбата е имало друга кола, ставало ясно, че тъжителят се опитва да излъже.

Имало обаче крадци, които не разбират от преговори със застрахователите. Такъв е задържаният наскоро Хастара, който започнал кариерата си като дилър. "Докато е бил пласьор, са го били, мушкали са го с нож, като стана автокрадец, му запалиха колата, вероятно застрахователи, но така и не спря да посяга на коли с полици”, обясниха още криминалисти.

Според разследващи даването на откупа е престъпление със същата тежест като приемането. Досега обаче
няма задържани посредници, които са давали пари от името на застрахователи. Въпреки това полицаи си припомнят случай, при който след плащане на откуп от една от фирмите само за една нощ били върнати 3 застраховани при нея БМВ-та – две модел Х5 и едно най-луксозната седма серия.

"Когато откраднат кран за 3 милиона евро, естествено е, че застрахователят ще предпочете да плати 100 000 евро, преди това да обезщети собственика му с 3 милиона”, коментираха разследващи пред "Монитор”.

Полицейската практика сочи, че за да се върне една кола срещу откуп, тя минава през двама-трима посредници. Единият от тях трябва да е изключително приближен на собственика, за да не може потърпевшият да не го предаде в полицията, и да се разплете веригата.

Ченгета правят отцепки срещу 600 лв.

Ченгета от "Охранителна полиция”, които трябва да патрулират по кварталите, правят отцепки на крадците. Срещу суми от 600 до 800 лева за автомобил те съобщавали на апашите къде се намират и не им се мяркали в района, в който извършителите смятат да крадат и след това да се оттеглят. Когато след това ги разпитват колегите им, понякога отговаряли, че в този момент не са видели нищо. Затова тръгнала и шегата, че колата е откраднала, докато униформеният мигал и за кратко очите му били затворени. Най-скъпо струвало "мигването” на Околовръстното шосе край София, защото давало възможност за повече маршрути за бягство.

Турчина - посредник при колите на ключ

Митко Турчина е човекът, който го играе посредник при задигнатите автомобили с работещ двигател или с оставени в тях документи. При тези случаи собствениците не можели да си търсят обезщетението от каското и били склонни да платят откуп, за да си видят колата отново. Според разследващи от МВР Митко знаел къде се намира почти всяка кола, задигната от добрите столични джамбази. За услугата да насочи потърпевшия или негови близки към извършителите си вземал твърда тарифа, без да се замества реално в нищо. Турчина е и човекът, който снабдяваше част от столичните крадци с техника за запалване на автомобилите.

Една от последните жертви на крадците: Дадох парите, а ми върнаха БМВ-то изтърбушено

Част от откраднатите коли, които се връщат срещу откуп, пристигат обратно при собствениците си, но със свалени или сменени части. За това алармираха потърпевши пред "Монитор”, които цакали на автокрадците, а после едва си познали автомобилите. От МВР потвърдиха, че има подобни случаи, но те били малко, тъй като хората рядко докладват в полицията, когато колата не е застрахована или цената й не е прекалено висока.

Един от последните случаи на платен откуп за кола бил с 24-годишния Антон, който шофирал сравнително ново БМВ, модел 520. Той дал исканата сума, а после открил колата си с подменени джанти, изкъртен салон, свален бордови компютър и махнати лайстни.

Младият мъж отишъл с колата си на пазар в магазин от голяма търговска верига в "Люлин”, а когато излязъл от маркета, тя вече не била на паркинга. Веднага решил да се обади в полицията, тъй като автомобилът нямал застраховка и нямало да получи никакви пари. В този момент обаче мобилният му телефон звъннал. Мъжки глас в слушалката му обяснил, че колата е открадната и ако не иска да я намери запалена, е по-добре да не подава сигнал в полицията. След което затворил.

"Сигурен съм, че са ме наблюдавали отнякъде, защото точно, когато посегнах за телефона си, те ми звъннаха. Друг е въпросът и откъде са имали моя номер, явно са ме следили известно време. Знаели са и че нямам застраховка”, разказа пред "Монитор” Антон.

Час след последния разговор с крадците мобилният отново му позвънил, но от различен от първоначалния номер. Гласът в слушалката обаче бил същият.

"Събери 1500 лева до 3 дни и ще ти кажем откъде да минеш да си вземеш колата”, обяснил човекът, след което пак затворил. Антон пресметнал, че колата му струва около 7-8 хил. лева и че е по-добре да плати исканата сума.

Бързо я събрал и зачакал ново обаждане. Точно след три дни телефонът отново му звъннал. Бил същият човек. Обяснил му, че трябва да остави парите в плик под определена кола, паркирана близо до метростанция "Сливница”, след което веднага да си тръгне, защото няма да види нито парите, нито колата си. Антон изпълнил инструкциите и се прибрал отново вкъщи. Късно вечерта получил есемес, който гласял: putq za zlatu6a predi pernik.

Антон тръгнал към мястото и след дълго търсене открил колата си, изоставена в началото на черен път. Според запознати мястото не било избрано случайно, тъй като никъде в района нямало камери, които могат да заснемат лицата на крадците. Автомобилът обаче бил със свалени джанти, които стрували близо 2 хил. лева заедно с гумите, бордовия компютър за над 1000 лева също липсвал, лайстните и огледалата за над 500 лева били свалени, както и част от салона.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив