28 Март 2024, 11:59 Днес (5) | Вчера (12)

Алкохолната мафия вече убива

29 Декември 2015 09:10 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 декември 2015, 09:13

Десетки тонове нелегална пиячка, за която не се плаща акциз, нито ДДС, трови хората

И мерките срещу този абсурд според някои нарушавали конституцията. Срам!

Четирима умряха навръх Коледа и още петима реанимират в благоевградската болница от ракия с неизвестен произход. Починалите и другите отровени са от различни компании, но купили алкохола в туби от един и същ човек. Тепърва следствието ще установява от какво е направил "ракията” продавачът Тайфи Мекльов. Но каквото и да разследва, няма да върне четиримата сред живите.

Дали смъртта на четирима от ракиената мафия ще промени мисленето и на политиците. Когато парламентът прие текст, който удари нелегалното производство на алкохол с неизвестен произход, омбудсманът Мая Манолова заяви, че, видите ли, ограниченията за варене на ракия противоречали чак на конституцията и вкара в Конституционния съд приетите ограничения на нелегалните производители.

Дали смъртта на четирима от ракиената мафия ще промени мисленето и на политиците

Когато парламентът прие текст, който удари нелегалното производство на алкохол с неизвестен произход, омбудсманът Мая Манолова заяви, че, видите ли, ограниченията за варене на ракия противоречали чак на конституцията и вкара в Конституционния съд приетите ограничения на нелегалните производители.

Шефът на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък скочи, че щял да внесе контрапроектозакон срещу наложените "рестрикции”. Но ето, че хора умират от купена ракия в туба с неизвестен произход, други ги спасяват в болницата.

През ноември парламентът промени Закона за акцизите и данъчните складове, за да въведе ограничения на т.нар. СМОД (специализирани малки обекти за дестилиране).

За малки обекти за дестилация на алкохол вече ще се смятат казани с обем на съдовете до 500 литра, а не до 1000, както бе досега, а техните собственици ще трябва да се лицензират като данъчни складове.

Ограничен е и периодът за изваряване на ракия от 1 юли до 31 декември, когато всъщност се прави ракия от плодове. Целта на тези промени е ограничаване на нелегалното производство на алкохол и увеличаване на приходите в бюджета.

И пак ще припомним - въпросните "рестрикции” не засягат въобще изваряването на домашна ракия за собствени нужди

Домашните казани, които хората в селските райони държат по гаражи, изби и в дворове и варят в тях ракия от плодове за собствени нужди, не попадат в обхвата на предлаганите изменения и стопаните трябва да са спокойни, че никой няма да посегне на тези семейни български традиции, което многократно бе заявено и от Националната лозаро-винарска камара.

Промените в закона обхващат единствено нелегалния сектор в производството на алкохол от неизвестен произход, който се търгува по пазари и тържища без никакъв сертификат. Който мори хората и укрива акцизи за близо 200 млн. лева всяка година от държавата. Тоест залогът е веднъж здравето на хората и втори път пари. Които могат да помогнат на здравеопазването например.

"Никой не посяга на хората с казани в двора, които варят до 500 литра ракия. Поправките в Закона за акцизите засягат нелегални винпроми, от които хазната губи около 185 млн. лв. на година. Законът за акцизите е определил режим за два вида производители - за лицензираните винпроми, които плащат пълния размер на акциза, и за малки спиртоварни, които работят по намалена ставка. По тази формула около 200 винпрома у нас внасят 185 млн. лв. акциз всяка година, а вторите, които са над 8000, но от тях регистрирани са едва 2800, отчитат 700 000 лв. Това е причината законът да се промени, но тези промени не засягат хората, които си варят ракия у дома за собствени нужди, а е насочена към частните винпроми с казани над 500 литра”, коментира промяната в закона Емил Димитров - Ревизоро, един от вносителите на новите изисквания.

Съществено е, че частните винпроми преработват същото количество от 200 000 тона грозде, но допълнително още и 100 000 тона плодове от овошки - сливи, ябълки, круши. А приходите от тях са смешни, ако не плачевни.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив