28 Март 2024, 16:22 Днес (10) | Вчера (12)

Араби и африканци напират за имоти у нас

16 Декември 2013 08:49 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 декември 2013, 08:51

По Черноморието инвестират в малки жилища

Богати граждани от Близкия изток и Африка ще търсят български имоти. Това са очакванията на брокерите, показва анализ за сектора през 2013 г. на "Сдружение брокери на имоти”. Според проучването това няма да застраши националната сигурност, тъй като се купуват различни по вид имоти, на различни места, с различна цел, от граждани на различни страни. Чуждите инвестиции по морето например подпомагат  регионалната икономика на Бургас, Варна и Добрич. Приливът на свежи пари допринася за развитие и на търговията в региона и подобряване икономическото състояние на населението там. От сдружението смятат, че българското законодателство, засягащо тези въпроси, трябва да бъде унифицирано с европейското.

Руснаците заемат мястото на британците, сочат данните на организацията. Наблюдава се и известна активност сред гърците. Сред търсещите жилища у нас са и граждани и фирми от Кипър, Израел и Македония. От няколко години британците предимно продават своите имоти по морето, а купувачи са руските граждани, които продължават да придобиват жилища от най-различен тип - от най-евтините до най-скъпите. Инвестиции в малки домове по Черноморието правят и руснаци, латвийци, естонци и други. От Обзор до Царево цените на новото строителство варират от 500 до 1000 евро на кв. м. Поради засиления интерес в посочения район се развива бурно строителство, а клиентите закупуват и право на строеж, като не изчакват Акт 16 на сградата.

Много българи купуват имоти в Гърция

В повечето случаи живеят там през част от годината или развиват собствен бизнес, свързан с туризъм. Търговията с гръцки имоти се осъществява основно от агенции в Благоевградския регион.

Интерес проявяваме и към жилища във Франция, Швейцария, Германия. В тези държави най-често сделките се осъществяват от българи, чиито деца учат или работят в страните. В данните на сдружението се допълва, че при покупка на имот в чужбина е по-правилно да се работи с локални специалисти, които познават съответния пазар и могат да бъдат наистина полезни.

През декември сделките намаляват

През декември сделките е имоти намаляват, сочи анализът на сдружението. Причината е празниците в края на годината. Фактор, който увеличи активността на имотния пазар през лятото, бяха инвестициите в жилищни имоти от страна на български емигранти, работещи в чужбина.

За жилищни имоти сделки се сключват основно с ипотечни кредити. Т.нар. "кешови клиенти купувачи” са много малко и парите, с които купуват, обикновено са придобити от друга продажба на друг техен имот. Други купувачи, разполагащи с налични пари в брой, са българи, работещи в чужбина, които се завръщаха в България през летния сезон с цел инвестиция в имот.

Търсенето и предлагането се разминават

Има голямо разминаване между търсене и предлагане, сочи проучването на експертите в бранша. Например търсят се за закупуване и под наем ремонтирани малки жилища на комуникативни места, ново строителство с Акт 16 и в райони с добра инфраструктура. Предлагането на такива обекти обаче е повече от оскъдно. 

Като антихит анкетираните членове на "Сдружение брокери на имоти” определят панелните жилища. До преди 1-2 години те бяха избягвани предимно от млади хора и чуждестранни купувачи, сега са пренебрегвани от почти всички. Много слабо е и търсенето на парцели за жилищно строителство срещу обезщетение от страна на строителните фирми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив