25 Април 2024, 02:33 Днес (0) | Вчера (12)

Асансьори и лифтове влизат в регистър на опасните съоръжения

04 Декември 2015 09:05 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2015, 09:11

В него ще бъдат вписани 500 000 обекта, но не е ясно кой ще ги контролира

След серията от инциденти, свързани със зле поддържани асансьори в София и в страната, държавата реши да включи всички съоръжения в електронен регистър. В него освен асансьорите ще влязат и ски лифтовете, съдовете под налягане и отоплителните котли, съобщи вчера директорът на Държавната агенция за технически и метрологичен надзор (ДАМТН) Стефан Цанков.

Целта на регистъра е да показва в реално време какво е състоянието на съоръжението, кога е бил последният му ремонт, кой отговаря за поддръжката му, както и датата на производство и регистрационния номер. Той трябваше да заработи още от октомври тази година, но това така и не се случи. Новата цел е данните да бъдат готови до средата на идната година. Няма гаранции обаче, че подаваната информация към регистъра ще е достоверна, а не фиктивна.

Точно заради фиктивни ремонти и лош контрол част от съоръженията в страната са в трагично състояние. Нещо повече - само преди дни зам. икономическият министър Даниела Везиева съобщи, че 33-35% от асансьорите у нас не са в добро състояние и трябва да бъдат ремонтирани, за да отговорят на техническите изисквания за безопасност. Голяма част от съоръженията са произведени преди десетилетия и вече са амортизирани, но живеещите в сградите нямат пари за подмяната им, която е много скъпа, обобщи Везиева.

Шефът на ДАМТН Стефан Цанков обясни, че всички потенциално опасни съоръжения ще бъдат въведени в регистъра до юни 2016 г. Към момента в него са включени над 2000 асансьора. Общият брой на различните подемни съоръжения в страната е около 500 хиляди. Кой ще проверява дали наистина при някои от тях се прави ремонт, в момента не е ясно. Асансьорите, които вече са добавени в регистъра, ще имат специален стикер. С неговия номер всеки ще може да провери какво е състоянието на съоръжението и кога за последно "се е видяло" с техник.

"В рамките на 6 месеца всички фирми са длъжни да въведат данните за асансьорите, върху които осъществяват надзор. Няма да бъде извършен технически преглед, ако фирмата не е регистрирана в електронния регистър", обясни Даниела Везиева. След този срок съоръженията, които не са регистрирани в системата, ще бъдат спирани.


ОПРАВДАНИЯ

Асансьорите са само част от съоръженията и обектите, които контролира ДАМТН. През лятото тя трябваше да провери бензиновите колонки и тяхната изправност, както и качеството на горивата. Контролът на язовирите, част от които не са в добро състояние, също бе поверен на агенцията. Засега обаче язовирите остават извън контрол. Проверките ще започнат от януари, когато в ДАМТН ще бъдат назначени експерти, които да следят за изправността на водоемите. Преди дни прокуратурата предупреди за риск от нови наводнения заради лошото стопанисване и контрол на язовирите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив