20 Април 2024, 07:42 Днес (0) | Вчера (10)

БДЖ с карта 2 в 1 за влак и автобус

11 Февруари 2015 08:54 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2015, 08:56

Първите 12 изхвърчаха за кражба на гориво

С картата за градския транспорт ще може да се пътува и във влака, когато се дублират направленията им. Това предвижда стратегията за развитието на железниците, която в момента изготвя ръководството на БДЖ, за която съобщи вчера изпълнителният директор на БДЖ "Пътнически превози” Димитър Костадинов. Такъв е случаят с трена до Банкя, по чийто маршрут редовно пътуват и градските рейсове. Намеренията са да се направи цялостно интегриране на железопътния транспорт в общинските и регионалните транспортни системи, подобно на големите европейски градове.

Заради мръсотията по влаковете е освободен шефът на направление "Чистота” в БДЖ "Пътнически превози”, стана ясно вчера. Новото ръководство на железниците е заварило лоша организация на почистване и слаб контрол.

Макар да няма недостиг на хора и почистващи препарати, влаковете не са били хигиенизирани ежедневно, стана ясно от думите на Костадинов.

През юли миналата година е създадено самостоятелно звено за почистване с численост от 441 души. Разходите, които са направени за хигиенизиране на влаковете са се увеличили от 3,2 млн. лв. през 2013 г. на 4,2 млн. лв. през миналата година. В края на миналия месец обаче е решено да се закрие това звено и да се върне в експлоатационната дейност, за да се подобрят контролът и работата. Технологичното време за завършване на процедурата е два месеца, така че подобряването на организацията ще се усети в края на март, посочиха от БДЖ. В бъдеще началник-влаковете ще пускат в движение единствено добре почистени композиции, иначе ще бъдат налагани наказания. Може дори някой тренове да не тръгват от гарите, ако са мръсни.

12 души ще бъдат уволнени от железниците заради кражба на гориво, обяви шефът на "Товарни превози” Любомир Илиев. През миналата година преразходът е достигнал 1,4 млн. лв.

Една от мерките срещу кражбата на нафта е до края на февруари да има работеща GPS система, с която още до средата на март се очаква да бъде спестено гориво. Отремонтирани и калибрирани вече са 23 GPS-a, които вече много по-точно ще показват дали и кога е извършена кражба на гориво. Системите ще бъдат настроени така, че ако бъдат източени 10 литра гориво, да се получава информация за преразход. Един резервоар на локомотив средно събира около три тона гориво. Всички разходни норми на локомотивите се преразглеждат.

Министерството на транспорта да направи одит в БДЖ Товарни превози” във връзка с разходите за гориво, поиска още шефът на БДЖ "Товарни превози”. След като бъдат констатирани всички нередности, ще бъде уведомена и прокуратурата, посочи Илиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив