29 Март 2024, 16:19 Днес (11) | Вчера (11)

БСП и ДПС ще преразгледат данъка върху лихвите по депозитите

04 Юни 2013 08:56 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2013, 09:21

Идеята да се въведе необлагаем минимум за малките влогове до 1000 лв. бе посрещната скептично от банкерите

БСП и ДПС готвят частична отмяна на данъка върху лихвите по депозити, като от него ще бъдат освободени малките спестявания, научи "Сега". Вероятно необлагаемият минимум ще бъде за влоговете до 1000 лв. Идеята бе посрещната скептично от банкери, които не очакват особен ефект от промяната.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов прогнозира, че повече яснота за промяната ще има при приемането на бюджета за следващата година. "По-вероятно е идеята да бъде осъществена", прогнозира депутатът.

Георги Кадиев от "Коалиция за България" предположи, че прагът за отпадане на данъка ще бъде за влог до 1000 лв. Той цитира данни на БНБ, според които 70% от депозитите са под тази стойност. Според него извън необлагаемия минимум трябва да се приеме, че налогът ще важи за всички видове депозити. При окончателното въвеждане на 10-процентния данък върху лихвите по депозитите предишните управляващи от ГЕРБ направиха лека отстъпка, като решиха, че той няма да важи за безсрочните влогове, каквито обикновено са детските. Те дадоха заден, след като отнесоха много критики, че посягат на спестяванията на децата. В момента не се облагат и разплащателните сметки. В резултат банките започнаха да предлагат изгодни условия по разплащателни сметки и безсрочни влогове, за да се заобиколи плащането на данъка. С него не се облагат и лихвите по депозитите на партиите.

Кадиев смята да предложи да се въведе условието за не повече от 1-2 депозита по 1000 лв. на човек, за да не успеят тези, които държат големи суми, да ги разбият в множество сметки. Според него ще е необходим и контролен механизъм, защото банките ще трябва помежду си да обменят информация за сметките на дадено лице. Технически данъкът се превежда на НАП от банките. Но подобни поправка със сигурност ще бъде оспорена пред Конституционния съд, тъй като отнема конституционното право на всеки да управлява сам личните си средства и нарушава банковата тайна.

И в момента част от текстовете, с които се регламентира, че данък се дължи и върху лихви, начислени през 2013 г., за депозити от 2012 г., са атакувани от омбудсмана Константин Пенчев в КС, който вече образува дело. Според него е недопустимо държавата да се намесва във вече съществуващо правоотношение и да го преурежда в своя полза. Още при дебатите юристи предупредиха, че основна част от правото е да не се отнемат права със задна дата.

Авторите на идеята от ГЕРБ не отхвърлиха изцяло възможността да подкрепят отпадането на данъка върху лихвите за част от депозитите. Димитър Главчев (ГЕРБ) обясни, че първо трябва да се видят какви са резултатите и събираемостта на налога за първите месеци на годината.

Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество", коментира пред "Сега", че въвеждането на необлагаем минимум би създало твърде голяма тежест, тъй като ще трябва да се събират данни на вложителите, за да се избегне раздробяването на депозитите. "Това би създало още един слой бюрокрация. Ако данъкът ще се маха - да се маха изцяло", заяви Ангелов. Според него от идеята няма да има кой знае каква реална полза, но има популистки привкус. Той също отбеляза, че ще има проблем със запазването на банковата тайна, ако се обменя информация за собствениците на депозитите.

Кредитният експерт Тихомир Тошев обясни, че ако отпадне данъкът за малките спестявания, ще има леко облекчение за вложителите. "Едва 4 лв. ще спестят хората, които държат депозити под 1000 лв., но все пак е някаква социална мярка", обясни той. Той не вижда опасност вложителите да раздробят депозитите си, за да се спасят от данъка, защото откриването на нови депозити също изисква средства. Освен това следенето на много различни депозити по банките изисква допълнително администриране.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, коментира, че материалният ефект от отпадането на данъка би бил несъществен - също като от въвеждането му. Той поясни, че въпреки големия шум, който предизвика налогът, депозитите у нас не са намалели.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив