08 Май 2024, 22:25 Днес (10) | Вчера (11)

БСП изненадващо бламира кабинета за актуализацията на бюджета

17 Юли 2014 09:35 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2014, 09:36

Липсата на съгласие за КТБ взриви консенсуса за спешна ревизия на държавните приходи и разходи

Мандатоносителят БСП бламира правителството за едно от малкото консенсусни решения между политическите партии - за актуализация на държавния бюджет. На извънредно заседание на три парламентарни комисии вчера социалистите изненадващо обявиха, че са готови да подкрепят актуализация на бюджета на НЗОК, но не и другите промени, продиктувани главно от кризата с КТБ. От ГЕРБ също не са съгласни с предложената актуализация на бюджета и заявиха, че изобщо няма да влязат в пленарна зала, ако цифрите не бъдат променени. При това положение парламентът едва ли ще събере кворум и актуализацията ще се отложи за неопределено време. 

В понеделник на консултациите при президента партиите се договориха да има спешна актуализация на държавния бюджет и на НЗОК. Те си стиснаха ръцете за допускане на по-висок дефицит - до 3% от БВП, както и за завишаване на лимита за дълга, който може да бъде поет заради ситуацията в КТБ. В резултат от тези консултации правителството успя още вчера да гласува и двата законопроекта и да ги внесе в НС. 

Промените в държавния бюджет предвиждат занижаване на очакваните приходи с 500 млн. лв. (по линия на ДДС) и повишаване на разходите с 225 млн. лв. заради актуализация на бюджета на НЗОК. Така дефицитът ще се увеличи със 725 млн. лв. и ще стигне 2.7% от БВП. Кабинетът предлага още лимитът за дълга да бъде завишен с 3.4 млрд. лв. 725 млн. лв. от тази сума е за подсигуряване на допълнителния дефицит, а 2 млрд. лв. биха покрили максималната според прогнозите цена за държавна подкрепа за КТБ. Останалите 700 млн. лв. от новия дълг се залагат като допълнителен буфер за всеки случай. Законопроектът предвижда още възможност за даване на държавни гаранции за евентуални заеми на фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 2 млрд. лв. Целта е фондът да може лесно да бъде попълнен при евентуалното му участие в предложената от БНБ схема за одържавяване на КТБ. 

Представянето на двата законопроекта в парламента буквално стъписа депутатите от БСП, които поискаха 15-минутна почивка. При заседанията на комисии такава процедура не съществува и групата се оттегли за разговори, докато дебатът течеше. След консултациите депутатът от "Коалиция за България" Жельо Бойчев обяви, че БСП е съгласна да се гласува законопроектът за актуализация на бюджета на касата, но настоява промените по държавния бюджет да бъдат отложени. 

"БСП е последователна в позицията си и ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК. Проектът за промени в закона за държавния бюджет обаче не просто отразява тази актуализация, а предвижда поемането на нов държавен дълг, увеличаване на дефицита, издаване на нови държавни гаранции, намаляване на приходи. Аргументите, с които се прави това, са даване на евентуален буфер за решаване на проблема с КТБ. Нямам усещането да има съгласие и ясен план за постигане на решение в тази посока. По тази причина настояваме законопроектът за изменение на държавния бюджет да бъде оттеглен и да се гласува само актуализация на касата", обясни Бойчев. Това е технически невъзможно, защото промените в единия бюджет трябва да се отразят и в другия, и затова до гласуване на двата проекта изобщо не се стигна. 

Решението на БСП да иска отлагане на законопроекта за държавния бюджет очаквано взриви трудно постигнатото съгласие за приоритетите в дневния ред на парламента до края на мандата. "ГЕРБ няма да влезе в пленарна зала, защото няма какво да прави там. Бе постигнато съгласие двата законопроекта да са първа и втора точка в дневния ред, защото са приоритетни. ГЕРБ бе достатъчно диалогична в последните месеци и ще спре да го прави", коментира зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя попита в прав текст дали БСП продължава да стои зад собственото си правителство, или просто протака ситуацията във времето. Председателят на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев се опита да потуши страстите, като призова да се даде още един ден възможност за постигане на съгласие, и насрочи ново заседание за днес след обяд. Цонев обясни позицията на БСП с липсата да достатъчно детайли около параметрите по договорената актуализация на бюджета при консултациите с президента. На въпрос защо БСП не е била запозната предварително с плановете на кабинета финансовият министър Петър Чобанов обясни, че не е имало време за това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив