30 Април 2024, 16:04 Днес (11) | Вчера (10)

БСП пуска две тарифи за ток

20 Май 2013 09:17 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2013, 09:18

Идеята е по-ниска цена на тока да се плаща до определен лимит, а потреблението над тази граница да се таксува по-скъпо.


Спешно въвеждане на две цени на тока още в първите 100 дни на мандата. Това предвижда една от мерките в черновата на плана "Орешарски", която ще бъде обсъдена на закрито заседание на Националния съвет на БСП на "Позитано" 20 днес.

Окончателният вариант на евентуалната управленска програма ще бъде утвърден след консултации с другите партии.

Идеята е по-ниска цена на тока да се плаща до определен лимит, а потреблението над тази граница да се таксува по-скъпо. Сред вариантите, които тепърва ще се обсъдят, е социалната цена да бъде въведена за месечно потребление до 75 кВтч по дневната тарифа и до 100 кВтч по нощната. Лимитът за дневната тарифа е доста нисък и едно тричленно семейство няма как да се впише в него, показа проверка на "Труд". Същевременно заложеното потребление нощем е доста по-щедро.

В спешните мерки за първите 100 дни на бъдещ кабинет "Орешарски" е залегнало и преразглеждането на енергийните помощи - и размера, и сроковете на изплащане. Конкретни параметри обаче не са заложени. Друга точка в плана е премахване или намаляване на такса "пренос" на електроенергията.

Има и идея да се направят нормативни промени, които да позволят в състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР) да се допускат и представители на граждански организации.

За да подпомогне най-уязвимите, евентуалното бъдещо правителство ще увеличи още тази есен еднократната помощ за първокласниците, която в момента е 150 лв. Предвижда се размерът да стане 310 лв., колкото е минималната работна заплата.
През първите 100 дни ще бъде създаден и т.нар. форум "Отговорен парламент", чрез който властта ще се отчита на гражданите.

В плана "Орешарски" за първата година на мандата най-вероятно ще останат увеличението на минималната работна заплата и на пенсиите. Първоначалната идея на левицата бе най-ниските доходи да бъдат вдигани с 30-40 лв. на година, но увеличението може да се ускори, тъй като от "Атака" искат 1000 лв. минимална заплата.

Планира се и промяна на статута на болниците, които в момента са търговски дружества.
В дългосрочните мерки остава строежът на АЕЦ "Белене", но след като се види с какви пари разполага държавата.

Отстъпление от данък "богатство"

Въвеждане само на необлагаем минимум или освобождаване от данък на най-бедните, но не и по-висок налог за богатите. Това е вариантът, до който могат да отстъпят на "Позитано" 20, за да направят програмно правителство с широка парламентарна подкрепа, научи "Труд".

Преди изборите БСП се обяви за въвеждане на прогресивен данък със ставка 20 на сто за горницата на доходи над 4500 лв. Идеята обаче не среща подкрепата на ДПС. В партията на Лютви Местан били склонни да обсъждат вариант "необлагаем минимум."
Според източници на "Труд" самият проектопремиер Пламен Орешарски също бил за оставането на плоския данък. Един от вариантите за програмата му е освобождаване от налог на хората с най-ниски доходи - тези, които вземат 310 лв., колкото е минималната работна заплата.

Работа за всеки нов висшист

Край на рекета върху бизнеса и бързо разплащане на държавата с фирмите предвижда черновата на плана "Орешарски".

Ако левицата успее да състави програмно правителство, бъдещият премиер Пламен Орешарски искал още в първите 100 дни на мандата да освободи частните компании от административния произвол на регулаторните органи, както и да съкрати налаганите им санкции до реално изпълними нива. Тези мерки обаче тепърва ще се обсъждат при консултациите за съставяне на нов кабинет.

Нито един от данъците за бизнеса да не бъде увеличен, обещава още Орешарски. Преди изборите той изправи писмо до съсловни организации, в което изброи редица мерки, зад които категорично застава. Сред тях са запазване на 10% корпоративен данък и налог от 5 на сто върху дивидента. Бившият финансов министър гарантира, че ставките върху капиталовите печалби и върху печалба за АДСИЦ ще останат нулеви. Друго негово обещание е ДДС да се възстановява в срок от 30 дни.

Идеята на Орешарски била да се намали тежестта върху бизнеса, за да може да бъдат разкрити нови работни места. В предизборната си програма левицата обещава нова работа на 250 000 души, а аргументът е, че по време на управлението на ГЕРБ са закрити около 400 000 работни места.

В спешния план "Орешарки" най-вероятно ще се предвижда и въвеждането на т.нар. младежка гаранция. С нея държавата се задължава да намери първа работа или поне стаж на завършили студенти, ако в продължение на повече от 4 месеца те останат на пазара на труда.

Депутат №1: Мая или Янаки


Социалистката Мая Манолова също е в списъка с кандидати за шеф на 42-рия парламент. Днес на "Позитано" 20 ще решат окончателно кого номинират за поста.

Другият възможен кандидат да бие звънеца е зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов. Ако той бъде избран, Манолова може да стане негова заместничка. ГЕРБ мислят да издигнат Цецка Цачева, която командваше предишните депутати.

Кандидатурата обаче едва ли ще срещне подкрепата на другите партии, така че тя може да остане зам.-шефка. Заместници вероятно ще са и Явор Нотев от "Атака" и Христо Бисеров от ДПС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив