26 Май 2024, 14:08 Днес (0) | Вчера (0)

Без виновни за фабриката на ужасите в Горни Лом

08 Октомври 2014 09:04 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 октомври 2014, 09:05

Собственикът на завода: Експлозията може да е саботаж

Разследващи обясниха, че по закон пряка отговорност за трудовия инцидент, какъвто се води експлозията, носят тримата шефове, загинали при взрива. Изпълнителен директор на "Видекс" Ад е 29-годишният Емил Митков, който е син на собственика Валери Митков. Младият мъж намери смъртта си заедно с други двама началници на цеха – Валери Цокин и Мирослав Чернев.

"Основната отговорност за трагедията в село Горни Лом носи ръководството на предприятието. Работодателят се е отнасял с престъпно пренебрежение към дадените предписания от Инспекцията по труда и служба КОС. Причината за взрива е престъпна небрежност и неизпълнение на мерките за безопасност." Това заяви социалният министър Йордан Христосков вчера пред bTV.

Той обясни, че този вид предприятия са обект на постоянен контрол, имало е предписания, но работодателят е продължил да прави нарушения.

Той допълни, че лично е съобщил на близките на загиналите какво се е случило."Обясних им, че взривът е бил толкова силен, че работниците са били изпепелени. Две жени припаднаха в краката ми. След това разбрах, че едната за кратко време губи второ дете", каза Христосков. "Ще им помогна и да се ускорят процедурите,
за да бъдат обезщетени близките.

Наследниците ще получат по 10 000 лева от държавата, както и по около 900 лева помощ от Министерството на труда и социалната политика. Осигуряваме и наследствени пенсии", добави Йордан Христосков.

Междувременно собственикът на взривения цех в Горни Лом Валери Митков заяви пред Нова ТВ, че смята взрива за саботаж или външна намеса. Валери Митков е убеден, че няма как подобен взрив да е станал заради човешка грешка."Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани”, твърди Валери Митков."Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога”, категоричен е той. "Не пожелавам на никого такова нещо. Родители да изпращат децата си от този свят. Няма по-ужасна трагедия”, казва още той.

Искат регистър на боеприпасите у нас

Електронен регистър, който да регламентира процеса на работа с боеприпаси в България, поиска да бъде създаден военният министър Велизар Шаламанов. Той се обяви и за периодичен преглед на лицензите на фирмите в бранша.

Идеята е в регистъра да има всички необходими данни за лицензите на фирмите в бранша и количествата и местоположението на боеприпасите, но досега няма политическа воля за създаването му. "Всичко трябва да се насочи към това да има много по-ясен процес на взимане на решения с отговорности и истинска електронна регистрация", каза Шаламанов. По думите му е необходим сериозен контрол и ако е необходимо, дори проверките да са всяка седмица.

Шаламанов съобщи, че ведомството ще окаже съдействие с експерти и с техника за изясняване на поредната трагедия след взрива в завода край село Горни Лом, при който загинаха 15 души.

"В рамките на МО това е още един повод за усъвършенстване на процесите по поддържане и боравене с боеприпаси", каза Шаламанов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив