Ресторантьори в Родопите с месеци търсят персонал, но безуспешно
"И за 1000 лева вече не искат да работят. Три месеца не мога да намеря майстор скараджия и сервитьори", твърди ресторантьорът Ахмет Мехмет от кърджалийско село Бенковски. Когато отворил първия си
ресторант, работа отишли да търсят десетки млади хора. Сега обаче дори високото възнаграждение не мотивира младежите да започнат работа. "В Бенковски хората или са се замогнали, или положението е
станало много зле – никой няма да инвестира тук", обяснява Мехмет пред 24rodopi.com. Така, за да намери персонал, мъжът се принудил да търси работници от Кърджали.
Освен високата заплата, бизнесменът е готов да плаща и пътните разходи на младежите от града до селото. В ситуацията на Мехмет са десетки ресторантьори и хотелиери в планинските курорти. На прага
на зимния сезон те не могат да намерят обучени кадри.
"Една от причините е, че в тази сфера се предлагат много ниски заплати, които варират между 450 и 1200 лв. в зависимост от позицията", обясни експертът по подбор на персонала Светослав Николов. От
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация отчитат, че всяка година от бранша се подменят около 70% от персонала,
защото българските кадри заминават да работят в чужбина. Причината за трудовата емиграция на нашенците е двойното възнаграждение, което получават в Германия, Австрия, Италия.
Проучване на Министерството на труда и социалната политика за пазара на труда показва, че през следващата година у нас ще се търсят около 15 000 готвачи, сервитьори и рецепционисти. Още толкова ще са новоразкритите свободни позиции и за продавач-консултанти. В момента възнагражденията и в двата сектора са под средното за страната. "Нещата едва ли ще се променят в следващите 12 месеца. Увеличение на заплатите може да се очаква с между 50 и 70 лв., т.е. няма да надвишава 900 лв. ", прогнозира още Николов. В същото време изследване на Балканския институт по труда и социалната политика показва, че мечтаната заплата за българите е не по-малко от 1500 лв.