29 Март 2024, 11:27 Днес (4) | Вчера (11)

Бензинът пада след хайките

24 Август 2015 08:59 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 август 2015, 09:02

Контрол и върху сървърите на търговците на гориво иска Лукарски

Бензинът и дизелът поевтиняха с 4-5 стотинки само за четири дни през изминалата седмица. Свалянето цените с по 1 стотинка на ден започна още в сряда, когато премиерът Бойко Борисов нареди масови проверки на броячите по бензиностанциите и подмяна на всички пломби. Той се усъмни и за картелно споразумение между търговците на гориво, които поддържат едни и същи цени с разлика от едва 1 стотинка, и поиска доклад от Комисията за защита на конкуренцията. В неделя средната цена на масовия бензин А95 вече бе 2.24 лв. за литър, като в сряда се продаваше за 2.29 лв. А98 пък поевтиня от 2.50 на 2.45 лв. за литър, а дизелът - от 2.28 лв. на 2.24 лв.

Понижението на цените на горивата се очаква да продължи и следващите седмици, тъй като акциите по бензиностанциите стават на фона на силно поевтиняване на суровия петрол на международния пазар. В петък - 21 август, цената му се срина под 40 долара за барел, а средносрочната прогноза е стигне до 32 долара. Проверките на икономическото министерство и на Българския институт по метрология за изправността на бензино- и газоколонките в страната приключи в посочения от премиера срок. За четири дни инспекторите препломбираха 10 862 разходомера в 741 бензиностанции в страната. При 87 от устройствата е установено, че отчитат по-голямо количество гориво, отколкото в действителност, или са с нарушена пломба. 

Отклонението между това, което показва броячът, и това, което се зарежда, е средно 10%. Тези разходомери са запечатани и не могат да се използват, докато не се отстрани проблемът и се препломбират наново. Колко обаче от устройствата може да са били манипулирани електронно, инспекторите не са в състояние да установят. Оказва се, че нормативната уредба не е предвидила подобен контрол от страна на Института по метрология. Затова министърът на икономиката Божидар Лукарски ще предложи тези дни нормативни изменения, които да пресекат възможността разходомерите да бъдат хаквани от сървърите в самите бензиностанции. 

Освен това икономическият министър ще поиска всички фирми, които извършват ремонтите по бензино и газоколонките, да бъдат подложени на сертифициране. По наблюдения на Института по метрология при извършване на ремонти тези фирми поставят временни пломби до идването на инспекторите. В този период има възможност да се допуснат злоупотреби или манипулации, смятат инспекторите. Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53, посочват от икономическото министерство. 

В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера. По искане на премиера Министерство на икономиката вече е представило и доклади за състава, функциите и структурата на двете ведомства, отговорни за контрола върху горивата - БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол /ДАМТН/. 

БИМ отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях. ДАМНТ осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив