18 Април 2024, 14:52 Днес (6) | Вчера (11)

Бизнесът: Без допълнителни пари за стаж

16 Юли 2013 08:46 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2013, 08:50

Работодателите предлагат да се отрежат отпуските на майките

Добавката за стаж се очертава да бъде най-спорната тема между работодатели и синдикати в тристранката, в която арбитър ще е социалният министър Хасан Адемов Фото Илияна Кирилова
Бизнесът не иска да дава допълнително пари за стаж.

Работодатели предлагат да отпадне добавката за прослужено време за наетите в частния сектор. Преди година тези промени бяха въведени за работещите в държавната и общинската администрация. "Не приемаме, че за едно и също работно място и за една и съща работа хората трябва да получават различно възнаграждение. Така се нарушава принципът на заработване на възнаграждението и заплащане според постигнатия резултат", коментираха от Българска стопанска камара.

Предложението за отпадане на добавката за прослужено време, известна още като "клас", е едно от 40-те конкретни искания на БСК за промени в трудовото и осигурителното законодателство. Пакетът от мерки цели овладяване на безработицата и е изпратен до правителството и парламента. За премахването на класовете в частния сектор преди време се обявиха още Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал. Срещу това искане на бизнеса обаче се очаква силният отпор на синдикатите. КНСБ и КТ "Подкрепа" са категорични, че дори няма да седнат на преговори за подобна промяна. Причината - това ще намали доходите на работещите. В момента класът към заплатата на човек с 20-годишен стаж е 12% при положение, че работодателят му начислява най-ниската ставка от 0,6% всяка година. В много сектори този бонус е по-висок, защото фирмите са приели с колективните трудови договори да дават по-висок процент за клас.
Министърът на труда Хасан Адемов да не вдига административно минималните осигурителни прагове за 2014 г. в браншовете, където не са постигнати договорености със синдикатите, настояват още от БСК. Социалният министър вече е стартирал процедурата за водене на преговори и е определил те да приключат до края на август. Синдикатите вече заявиха, че ще искат средно с 10% нарастване на осигурителните прагове, с изключение на осем бранша, които са в много затруднено положение.
Според БСК в условия на криза трябва да се увеличи периодът, за който фирмите може да въведат непълно работно време по икономически причини от 3 на 6 месеца в рамките на една година. От друга страна пък, са необходими законови промени за по-гъвкаво прилагане на извънредния труд. В момента той е разрешен само за сезонна работа или при бедствия и аварии. От БСК искат да се преразгледа и правото на платен годишен отпуск от 20 дни на жените, които са в майчинство. При връщане на работа те имат право на 40 дни платен отпуск за две години, за сметка на работодателя и останалите работници, заявиха от камарата.
От БСК настояват да отпадне задължението на работодателя да изплаща първите три дни от болничния. Това бе въведено през 2010 г. като антикризисна мярка заради големите разходи на НОИ по покриване на болничните. Да се затегне контролът върху лекарите, вместо работодателят да контролира служителите си, призовават от стопанската камара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив