29 Март 2024, 08:41 Днес (0) | Вчера (11)

Бизнесът готви масова атака на такса смет в съда

24 Октомври 2012 09:09 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2012, 09:10

Със сегашния метод за събиране на таксата боклукът на някои фирми струва 80 хил. лв. годишно

Българската стопанска камара предприема нова масова атака на такса смет в съда. Сегашната методика за определянето на таксата води до най-различни абсурди, твърдят от организацията. Оттам призоваха всички фирми и граждани по общини да сезират съответните съдилища.

Софийският административен съд няколко пъти постановява, че такса смет по начина, по който се определя сега - според данъчната оценка на имота, е незаконна. На по-горна инстанция обаче Върховният административен съд отменя решението на колегите си. Проблемът е, че в Закона за местните данъци и такси е записано, че размерът на таксата се определя според количеството на битовите отпадъци. Друг метод може да се ползва само ако няма как да се установи количеството на битовите отпадъци, пише в нормативния акт. Именно това използват общините, които открай време твърдят, че няма как да се измери кой колко боклук изхвърля.

В същото време редица институции, включително и местните власти, събират статистика за отпадъците. Общините са длъжни да декларират количеството събран боклук, макар и в най-общ порядък, за да могат да ползват депата за отпадъци. НСИ има статистика за събрания от общините боклук за периода от 1999 г. до 2010 г. Това означава, че общините нямат основание да събират такса смет по друг метод освен на база на количеството отпадъци, твърди изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. От сдружението на общините обясниха пред "Сега", че почти всички общини ползват за основа данъчната оценка. Оттам обясниха, че постъпват проекти за промени, но нищо повече.

В същото време картината по градове показва драматични разминавания. В Лом например се падат по 7 кг боклук на година на човек, докато в Балчик по 2186 кг. Това показва, че отчетността на фирмено, общинско и национално ниво е нереална, а това създава невъзможност за надеждно прогнозиране на количествата за целите на проектирането на съоръжения за третиране на отпадъци, коментират от БСК.

От камарата обясниха, че въпреки всичко има начини да се измерва количеството на човек от населението - например чрез измерване на боклука на една кооперация или изхвърлянето на отпадъците в отделни маркирани торбички.

Сегашната методика води след себе си много абсурди. От БСК дадоха за пример фирма в Нова Загора, която плаща около 80 хил. лв. на година за боклука си. Фирмата плаща около 8000 лв. за един контейнер на година, а той е с капацитет от 250 кг. Има общини, в които едно предприятие покрива 50-70% от общите приходи на града от такса смет при персонал от 600 души и население над 50 000, сочат данните на БСК. В някои фирми такса смет излиза по 8 лв. на служител годишно, при други - 10 000 лв.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

България е произвела най-голямо количество боклук на глава от населението в Европа през 2010 г., съобщи междувременно шведската агенция за опазване на околната среда. Компания в челната тройка ни правят Люксембург и Финландия. Самата Швеция е на пето място. Агенцията препоръчва повече рециклиране, за да се прекрати тенденцията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив