26 Април 2024, 13:19 Днес (6) | Вчера (14)

Бизнесът иска още 5 месеца отлагане на новите цени на тока

28 Юли 2015 08:47 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юли 2015, 09:10

Работодатели и синдикати излизат на протест в сряда

Бизнесът иска още 5 месеца отлагане на новите цени на тока. Това стана ясно по време на вчерашната пресконференция на четирите национално представени работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България, БСК, БТПП и КРИБ. Тя беше свикана по повод насрочения за сряда национален протест на бизнеса срещу увеличението на цената "задължения към обществото”. Към искането за отлагане на ценовото решение изненадващо се присъединиха и от синдикатите, с условието проблемите в енергетиката да се решат "много бързо и хирургически”.

Протестът на 29 юли е насрочен за 11 часа. По данни на работодателските организации участие в него към момента са потвърдили над 1000 фирми от 29 града в страната. За разлика от първия протест на 26 юни, когато бизнесът само намали консумацията си на ток този път ще се провеждат и шествия.

За София вече са се записали над 6 хил. души, без да се броят хората на синдикатите. И двата синдиката ще участват в протеста, като работодателите обявиха, че ще разчитат на опита им в организирането на такива мероприятия.

По повод искането за ново отлагане от Министерството на енергетиката коментираха, че удължаване на срока на действие на сегашното ценово решение ще бъде пагубно за НЕК. "Общественият доставчик затъва с по 50 млн. лв. на месец. Ако не влязат в сила новите цени НЕК ще продължи да потъва”, каза за "Монитор” председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

От работодателските организации не пожелаха да кажат какво ще предприемат след петък, когато се очаква КЕВР да вземе решението си за новите цени на тока. Основното им недоволство е, че според тях от всички дискутирани мерки с кабинета е изпълнена само една. Това е създаването на фонда "Сигурност на електроенергийната система”, в който всички производители и вносителите на ток ще отчисляват 5% от месечните си приходи.

Според зам.-председателя на БСК Камен Колев последните законови промени няма да успеят да запълнят дупката в НЕК.

Прогнозираме, че КЕВР ще предприеме увеличаване на цените, каза Колев, визирайки добавката "задължения към обществото”. За бизнеса сега тя е в размер на 18,93 лв. на мегаватчас, а битът плаща над 50 лв.

Евгений Иванов от КРИБ каза, че действията на някои депутати са обърнали колата в последния момент. "Тези 200 млн. лв., които успяхме да оберем от тук и оттам отидоха към нова група ВЕИ – биомаса на тор”, каза той. И допълни: "Това ни накара да се съберем и в сряда да затваряме София.”

"Не останахме убедени, че са открити всички незаконни ВЕИ и че се изкупува само високоефективното производство на топлофикациите”, изразиха недоволството си от федерацията на големите енергийни консуматори. Очакваме и решението на ЕК за това дали има непозволена помощ за ТЕЦ-овете с дългосрочни договори, обясни Константин Стаменов. Затова от федерацията искат отлагането на новите цени да е до 1 януари, като до тогава да се създаде и пътна карта за справяне с дефицитите в енергетиката. Не можем да приемем, че ще имаме втората най-скъпа добавка ”задължение към обществото” след Дания, каза Стаменов.

Зам.-председателят на КНСБ Николай Ненков също прогнозира, че "индустриалците ще бъдат ударени” с по-висока добавка. Освен това той беше категоричен, че 5% вноска в спасителния фонд

поставя на колене дружества като държавното ТЕЦ "Марица-изток 2” което е на загуба.

Междувременно с контра декларация за отлагането на ценовото решение излязоха трите ЕРП-та – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про, както и собствениците на американските ТЕЦ-ове – ”AES България” и "Контур Глобал”. Под нея са се подписали още от Асоциацията на топлофикациите, както и организации на ВЕИ производителите. Според тях ново забавяне на ценовото решение ще е катастрофално за енергийната ни система и ще доведе до нарастване на дефицита в системата до неконтролируеми нива.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив