29 Март 2024, 08:54 Днес (0) | Вчера (11)

Бизнесът може да даде "отсрочка" на КЕВР за скъпия ток

26 Ноември 2015 09:06 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2015, 09:08

Сега най-вероятно работодателите ще настояват това да стане от Нова година

Работодателите може да дадат "отсрочка" на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да й отпуснат повече време, за да намали цените на тока за фирмите. Досега работодателите настояваха КЕВР да върне старите цени на тока още от началото на следващия месец. Сега обаче те най-вероятно ще настояват това да стане от Нова година.

"Първи януари е възможен срок, защото тогава изтичат три месеца от последното решение на комисията и по закон едва тогава тя може да определи нови цени. Това обаче ще бъде уточнено допълнително с партньорите от останалите работодателски организации", каза за в. "Сега" зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. По думите му работодателите и управляващите са постигнали договорка по част от исканията на бизнеса, но за изпълнението им се изисква време. Последната среща, която те са имали с властта, е била преди около две седмици. Тогава бизнесът се е срещнал с шефа на комисията по енергетика Делян Добрев, както и с ръководството на КЕВР.

Исканията на работодателите бяха записани в специална "Пътна карта" за реформи в сектора. Част от тях са промени в Закона за ВЕИ, мораториум върху задължителното изкупуване на ток и на изкупуването по преференциални цени на тока от новите обекти, разкриването на истинските собственици на централите и др. Бизнесът настоя и за проверки на зелените централи, които да покажат дали е имало нарушения при включването им в мрежата, или пък двойно финансиране. Такива ревизии се правят от няколко институции, но към момента резултат от тях няма, защото се прехвърлят между отделните ведомства - Министерството на енергетиката, КЕВР, финансовата инспекция и др. "Регулаторът няма капацитет да направи проверките, защото няма достатъчно средства. Сега бюджетът му ще бъде увеличен с 2 млн. лв. и ще бъдат назначени допълнително 30 експерти", обясни Колев.



КАНДИДАТИ

Представители на държавната "Марица -изток" 2 и на АЕЦ "Колодуй" да бъдат включени в управата на новия фонд "Сигурност", в който всеки месец влизат по 5% от приходите за произведен и продаден ток от централите. Това ще предложат работодателите на енергийното министерство. Точно кои лица ще влязат в ръководството на фонда, ще бъде уточнено допълнително. Според изискванията новата структура ще се управлява от петима души - по един експерт ще има от енергийното, финансовото и екологичното министерство. Представителите на бизнеса ще бъдат двама.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив