18 Април 2024, 12:12 Днес (4) | Вчера (11)

Бизнесът отказва да плаща новите цени на тока

19 Юни 2014 09:01 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юни 2014, 09:04

Само така няма да се закрият предприятия и ще се запазят работни места, твърдят четири организации в открито писмо

Големите потребители на ток ще предприемат безпрецедентна акция в знак на протест срещу популисткото определяне на цените на електроенергията. Предприятията ще спрат да плащат за ток, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри предложените нови цени, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Фирмите не са съгласни с готвеното увеличение от 2.29 лв. за мегаватчас на мрежовата компонента и над 2 лв. за мегаватчас на началната цена на търговете за електрическа енергия. Преди дни те изпратиха протестно писмо до институциите, но никой не им обърна внимание. Затова вчера 4 организации - Българската стопанска камара, Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на металургичната индустрия и Минно-геоложката камара, излязоха с открито писмо по проблема. Те ще сезират ЕК и Комисията за защита на конкуренцията.

"Няма да плащаме, докато не се вразумят. Трябва да е ясно какво искаме да правим - да произвеждаме и да изнасяме или нещо друго", каза за в. "Сега" Константин Стаменов от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, в която членуват фирми като "Агрополихим", "Актавис", "Златна Панега Цимент", "Стомана Индъстри", "Тракия Глас България" и др. Според колегата му от федерацията Константин Делисивков тежестта от предстоящото намаление на тока за бита с 0.66% ще натовари бизнеса с над 43 милиона лева допълнителни разходи за година. 

Компаниите смятат, че новите цени ще доведат до загуба на работни места не само в голямата индустрия, но и при средния и малкия бизнес. В същото време, в противоречие на европейските практики, вече една година електроенергията, която се изнася, е по-евтина от тази за вътрешния пазар. "Вместо да прилагаме мерки за повишаване износа на наша продукция, чрез износа на електроенергия на преференциални цени стимулираме икономиките на съседните държави и износа на работни места. А експортът на суровини, каквато е и електроенергията, не създава добавена стойност в икономиката на България", се посочва още в отвореното писмо. Според бизнеса вносът на ток също се възпрепятства, а в определени периоди на съседните пазари има по-евтина електроенергия. "За да не се закриват предприятия, за да се запазят работните места и българската индустрия, с това отворено писмо предупреждаваме, че няма да приемем повишаване на цените на електроенергията и на съпътстващите такси и ще откажем плащания по новопредлаганите цени", пишат организациите.

"Парите в системата така или иначе не достигат и все някой на някого дължи. Едно ново неплащане ще превърне кризата в катастрофа", категорична бе вчера Иванка Диловска, председател на Института за енергиен мениджмънт. Пред в. "Сега" тя заяви, че изходът е производители и потребители да направят спешен план за излизане от кризата. В настоящата политическа обстановка обаче е наивно да се смята, че това може да стане. "Решението е да се намери смел човек, който да повиши цените за бита", каза Диловска.

Това е поредният скандал, който се разразява в енергийния сектор от началото на годината. През януари трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", започнаха да си прихващат суми, които НЕК им дължи за закупен, но неплатен зелен ток. Спорът бе за 347 милиона лева. Решението на ЕРП-тата доведе до криза в НЕК. ДКЕВР започна наказателна акция срещу снабдителните фирми на ЕРП-тата и откри процедура за отнемане на лицензиите им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив