25 Април 2024, 17:35 Днес (14) | Вчера (12)

Бизнесът чака верижно поскъпване заради скока на тока

16 Юни 2015 09:10 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юни 2015, 09:13

Верижно поскъпване на стоки и услуги очаква бизнесът заради планирания от 1 юли скок на тока

Според разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, електричеството за бита ще скочи с 2%, а за промишлеността - с 20 на ст. Така сметките на хората за ток няма да набъбнат, но повишената себестойност на стоките неминуемо ще се калкулира в крайните цени. И ако големите енергийни консуматори, които потребяват над 30 гигаватчаса ток годишно, все пак могат да разчитат на отстъпка в т.нар. такса "Задължения към обществото", то за останалите предприятия бонуси няма да има.

Всяко увеличение на тока оскъпява продукцията ни, каза за "Стандарт" хлебопроизводителят Костадин Георгиев от Монтана. Той и колегите му от сдружението на хлебарите и сладкарите са сериозно обезпокоени от предстоящото увеличаване на тока. За бранша това означава верижно поскъпване. Ще се увеличат разходите за складиране на зърното, за смилането му в мелниците. "При нас брашното ще идва по-скъпо, а ние ще прибавяме и по-високите разходи за изпичането на хляба. Оскъпяват се и трите вида производства, което води до поскъпването на хляба. И до невъзможност да се увеличат заплатите на работниците. Това може да става само чрез по-високи приходи, каквито няма да имаме с по-скъпия ток", коментира Георгиев.

Благоевградският производител на хляб и закуски Димитър Бакалов се надява да не се стигне до по-скъп ток за бизнеса, защото в такъв случай ще трябва да вдигне и цената на продукцията си.

Не може да си позволи да съкращава хора, нито пък да сваля заплатите

"Кът са добрите работници, младите искат да вземат много пари, но да не работят много. Всичко качествено вече е извън страната. Не мога да свалям и заплати, тъй като те и така са най-ниските в Европейския съюз, а нали уж гоним европейците", казва Бакалов. Той не смята, че трябва да се правят протести и да се стига до нови сътресения в управлението на държавата. Опитът му показва, че това не води до добри резултати за бранша. През годините сменили няколко земеделски министри с бунтове, но това по никакъв начин не се отразило положително на развитието на земеделието и животновъдството у нас. "Призивът ми е държавата поне да не ни пречи да работим, а по-скъпият ток със сигурност ще е пречка за бизнеса", казва благоевградският бизнесмен.

"Вдигането на електроенергията е поредното убийство на икономиката", категоричен е Стилиян Стоянов, птицевъд от Добричко. "Бизнесът само е товарен с данъци и такси. С какво ще се подобри покупателната способност на хората?", пита риторично бизнесменът, който има птицекомбинат и отглежда 100 хиляди кокошки носачки. Стоянов е категоричен, че няма накъде повече да вдига цената на продукцията си, защото

друго убийство на българските производители е вносът, който се явява абсолютен дъмпинг

на цените на родните продукти. "Разходите на производителите се увеличават, с нищо не се подобрява покупателната способност на хората, а субсидираният експорт допълнително ни принуждава да предлагаме стоката си на минимални цени, защото иначе няма да има кой да я купува. Не знам и не мога да преценя как ще се отрази поредното увеличение. "Енерго-про" е абсолютен монополист, както и другите ЕРП-та. Още повече че исканото от тях поскъпване е двойно спрямо исканията на останалите две дружества. В птицефермата имаме собствени три трафопоста, които ние обслужваме - правим им профилактика, сменяме масла, ремонтираме машините при нужда и за всичко това плащаме както на фирма за поддръжка, така и на "Енерго-про". Подобен проблем, чувам има и Албена. Енергийните дружества са недосегаеми, по 6 месеца сме чакали за присъединяване на обект, а в същото време те не ни доставят качествена услуга. В нашата птицеферма сме имали смърт на птици заради спиране на тока. Често се случват спирания и това обърква целия ни процес, а да не говорим за климатичната инсталация и хилядите птици, особено през летните месеци", казва Стоянов. Бизнесменът е категоричен, че с готвеното ново увеличение на електроенергията ще се плащат разходите на НЕК, като направи аналог с КТБ и добави, че загубите на банката се поемат от всички граждани. Той смята, че трябва да се работи в посока увеличаване на покупателната способност на хората и увеличаване на доходите им, както и защита за българските производители, а не непрекъснато да се увеличават данъци и такси.

"Скокът в цената на тока ще се отрази на себестойността на продукцията. Всичко при нашето производство на плодове и зеленчуци е свързано с ток, като се започне от отопление, напояване, беритби, амбалажи, заготовки, транспортиране и т.н. Така че 15-20% увеличение на цената на тока е значително", коментира и Георги Кафтанов от сдружение "Югозапад 2013".

Той даде пример със сметка за ток от 1000 лв. ток на месец. При 20% поскъпване, това са 200 лв. А като трябва да се подсигури отопление в оранжериите за 4 месеца в годината, това са около 800 лв. допълнителни разходи.

Това са близо две минимални работни заплати повече за ток изчисли Кафтанов. И посочи, че увеличението е огромен минус за производителите.

Той обаче не е сигурен, че производителите от неговия бранш ще калкулират увеличението в крайната цена. "Себестойността ще се вдигне, но после при реализацията в нашия сектор няма никакви гаранции дали ще сме на плюс или ще излезем на минус. Сега цената на доматите пада и ако продължи така, не само увеличението на цената на тока ще е проблем", каза Кафтанов. Той е на мнение, че на този етап цената на електроенергията за бизнеса не трябва да скача. Трябва да се търсят други начини, ако има реални причини за повишението. "Нека намерят начини да компенсират, но да не пипат цената на тока. На бизнеса у нас трябва да му се помага, а не да се пречи. Притискат ни руско ембарго, икономическа криза, положението в Гърция, а сега скок на цената на тока", каза още Кафтанов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив