12 Май 2024, 23:12 Днес (0) | Вчера (0)

Бизнесът чака нов срив на износа заради цените на тока

11 Юни 2014 08:54 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2014, 08:59

За да държи ниски сметките за бита, ДКЕВР товари големите производители

Шефът на ДКЕВР Боян Боев (вдясно) призна вчера, че макар комисията да събира парите за т.нар. данък слънце от ВЕИ централите, все още няма яснота за какво те ще бъдат изхарчени. Ако парите отидат в НЕК, това ще бъде нерегламентирана държавна помощ, заявиха представители на зелените централи.

За да задържи цената на тока и да постигне евентуално нищожно намаление за бита от 0.66%, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще нанесе пореден удар върху големите производствени компании. "Само за една година те ще формират дефицит от над 43 милиона лева", съобщи вчера Костадин Делисивков от Федерацията на индустриалните потребители на ток. Той участва във вчерашното обществено обсъждане на новите цени на тока и парното. ДКЕВР трябва да вземе окончателното си решение за цените на тока и на парното на 30 юни.

Бизнесът възразява срещу предложеното увеличение от 2.29 лв. за мегаватчас на мрежовата компонента и над 2 лв. за мегаватчас на началната цена на търговете за електрическа енергия. По думите на Делисивков промените са заложени в новия ценови период от 1 юли. "Това ще се отрази сериозно на износа, който и бездруго бележи сериозен спад, особено към страните извън ЕС. Говорим за реиндустриализация, но тя няма да се случи, защото не виждаме воля за конкурентни цени на ток и природен газ спрямо тези в останалите държави", заяви той. В понеделник статистиката отчете, че през първите 4 месеца на тази година експортът към т.нар. трети страни се е сринал с над 18% спрямо същия период на миналата година.

Федерацията на индустриалните производители на ток и още 3 индустриални организации са внесли протестна декларация в Министерския съвет и Министерството на икономиката срещу плановете на енергийния регулатор. "Не се прилагат мерки за повишаване на износа на нашата продукция, а продължава да се стимулира износът на работни места и добавена стойност към съседни страни чрез износ на ток на преференциални цени", пише в декларацията.

Според Деница Ненчева, която представлява ТЕЦ "Марица-изток 3", комисията е направила разчетите си за новите цени на тока така, все едно вече е договорено исканото от централата намаление. Преди дни ДКЕВР нареди на НЕК да започне предоговаряне със скъпите американски централи ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3. Ненчева заяви, че контрактите не са предоговорени, и попита какво е основанието на ДКЕВР да намалява условните разходи на централата с 20%, при условие че цените на въглищата и варовика не се определят от комисията. "Такова обяснение в доклада на комисията липсва", заяви тя. Наскоро министърът на икономиката Драгомир Стойнев се похвали, че в рамките на година на два пъти със своя заповед е увеличил цените на въглищата от мини "Марица-изток", които захранват топлоцентралите в района.

ОТЛАГАНЕ

Решението за отнемането на лицензиите на снабдителните дружества на ЕРП-тата все още не е взето, каза в отговор на в. "Сега" председателят на ДКЕВР Боян Боев. По думите му в момента първостепенната задача са новите цени на тока. "Очакваме в дух на разбиране да бъдат постигнати ефективни резултати в конфликта между съответните дружества", каза Боев и допусна, че окончателното решение ще бъде взето след определянето на цените от 1 юли.

ПАРНО

Фалити и отлив на клиенти - това е перспективата пред топлофикационните дружества, ако ДКЕВР приеме новите цени на парното. Такива опасения изразиха вчера шефове на топлофикации. Регулаторът предлага сериозно поскъпване на парното с над 10% в някои от големите градове. В същото време комисията иска да намали цената на произвеждания ток по комбиниран начин, който се изкупува задължително от НЕК. "Примери за това са топлофикациите в Шумен и Казанлък. Има вероятност и топлофикацията във Велико Търново също да престане да функционира", допусна вчера шефът на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив