28 Март 2024, 16:57 Днес (10) | Вчера (12)

Бобева представи законодателната програма в икономическата и финансовата област

17 Юли 2013 08:56 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2013, 09:00

Първите големи промени в бизнес средата ще бъдат търсени с промени в Закона за обществените поръчки

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева представи на съвместно заседание на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм и по бюджет и финанси информация относно законодателната програма на правителството в икономическата и финансовата област. В дискусията с народните представители, на която присъстваха и представители на граждански организации - автори на част от предложенията, участва и министърът на финансите Петър Чобанов.

Вицепремиерът Бобева посочи, че отправни точки за разработването на мерките в икономическата област са програмата на правителството и препоръките на Европейската комисия към Конвергентната програма на страната ни. Тя изтъкна, че основните задачи са свързани с разширяване на достъпа на малки и средни предприятия до обществени поръчки, намаляване на административната тежест и разрешителните режими, изплащане на просрочените задължения, реформа в работа на Българската банка за развитие.
Първите големи промени в бизнес средата ще бъдат търсени с промени в Закона за обществените поръчки. Тяхната цел е процедурите да станат по-прозрачни, да се поощрява конкуренцията и да се създаде възможност повече обществени поръчки да се изпълняват от малки и средни предприятия.

Промените, които вицепремиерът Даниела Бобева представи пред депутатите, са направени след като са разгледани 297 конкретни писмени предложения от 24 професионални и браншови организации, профсъюзи и други неправителствени организации и граждански движения, органите, осъществяващи контрол върху по прилагането на ЗОП, одиторски организации, народни представители, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), възложители и от граждански движения и граждани.

Законопроектът съдържа конкретни мерки, насочени срещу конфликта на интереси, личното облагодетелстване и корупцията. Той не изчерпва всички открити въпроси и не дава отговор на всички проблеми. Неговата цел е да отговори на тези от тях, по които съществува оформено обществено съгласие, посочи Даниела Бобева. Според нея отговорът на всички проблеми ще бъде даден в нов ЗОП, който ще бъде транспонира три нови директиви на ЕС за обществените поръчки и концесиите, които се очаква да бъдат приети от Европейския парламент до края на 2013 г. и са със срок за транспониране 2015 г.

За първи път се въвеждат мерки, които са разработени на база на антикорупционен анализ, извършен от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, и които гарантират качествено нова антикорупционна превантивна дейност на държавата.

Законопроектът не предвижда и не води до никакви натоварвания на републиканския бюджет, изтъкна вицепремиерът. Тя каза, че правителството се стреми документът да бъде внесен в Народното събрание до две седмици, за да може да бъде разгледан от парламента още в началото на септемврийската му сесия.

Промените в ЗОП са изпълнен ангажимент, поет в програмата на правителството в частта й „За бизнеса", подчерта Даниела Бобева.

Министърът на финансите Петър Чобанов информира депутатите за изпълнението на друг ангажимент на кабинета - възстановяването на ДДС. Той посочи, че за периода 1-12 юли т. г. е възстановен ДДС в размер на 454 млн. лв., като от тях 60 млн. лв. са просрочия за 1215 малки и средни предприятия. Чобанов изтъкна, че това е равно на средномесечния размер на възстановявания ДДС през първото полугодие на 2013 г., когато от ДДС в бизнеса са се връщали по 460 млн. лв. месечно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив