09 Май 2024, 06:03 Днес (0) | Вчера (10)

Бомба със закъснител цъка на пазара на труда

03 Юни 2013 08:50 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2013, 08:53

След два дни решават откога се вдигат майчинските

Социалният министър Хасан Адемов ще иска преструктуриране на европари от образователни проекти към мерки за заетост. Има заложена бомба със закъснител на пазара на труда. За това предупреди социалният министър Хасан Адемов. Според него за 2/3 от парите по Националния план за действие по заетостта, които са договорени, а програмите са стартирали през май, изтичат през октомври и ноември и за да бъдат продължени, е необходимо целево финансиране. В противен случай десетки хиляди българи ще бъдат освободени от работа.

„Договорени са точно преди изборите, без да се замислим какво ще се случи в края на годината, когато са тежките дни на пазара на труда”, обясни социалният министър. За да намери работа на тези хора, правителството на Орешарски трябва да осигури допълнителни 60 млн. лв.

„При това състояние на бюджета от икономии вътре в рамките на оперативната програма с много големи усилия биха могли да бъдат осигурени между 20 и 30 млн. лв., а останалите пари на този етап не е ясно откъде трябва да дойдат”, заяви още Адемов. Както „Монитор” писа, социалният министър предлага рискови проекти в сферата на образованието, финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси”, да бъдат пренасочени към мерки за заетост. За целта от Министерството на труда трябва да предложат на Комитета за наблюдение към програмата. „До момента такова предложение не е направено”, обясниха пред „Монитор” от ведомството.

По данни на Агенцията по заетостта регистрираните безработни към 28 май са 11,28%.

„Нашата основна цел е да преодолеем тенденциите за нарастване на безработицата”, заяви още Адемов. Той алармира и че работодателите, наели по различни програми стажанти, вече 5 месеца не са получавали заплати.

Възнаграждението на младежите, които трупат опит в администрацията и частни компании, варират от 400 лв. до средната заплата за съответната позиция, която заемат. По отношение на пенсионната реформа министърът обяви, че кабинетът трябва да стъпи на сериозни разчети и да разгледа важни индикатори като средната продължителност на живота и на работоспособност. Едва след това можело да се правят промени в пенсионната реформа.

Според плана „Орешарски” вдигането на пенсионната възраст, въведено от ГЕРБ, ще бъде замразено. Европейската комисия обаче препоръча на България мъжете и жените да излизат в заслужен отдих на една и съща възраст. След 4-месечното увеличение на нужните възраст и осигурителен стаж през миналата година пенсиониралите се са с 19 705 по-малко. В резултат на това Националният осигурителен институт е спестил 35,5 млн. лв. До два дни ще стане ясно от юли или от октомври ще бъдат увеличени парите за отглеждане на дете между 1 и 2 г. „На този етап позицията на Министерството на финансите и на министър Чобанов е, че трудно можем да намерим средства”, допълни министърът на труда и социалната политика.

12 безработни се борят за едно място
За едно свободно работно място в Северозападна България се борят 12 души. Във Видин, Враца и Монтана препитание търсят 36 375 човека, отчитат от регионалната служба по заетостта в Монтана. Най-ожесточена е конкуренцията в Лом, където за една позиция се явяват 22 души. Във Видин за свободно място спорят 16 безработни. „В трите области в момента са обявени 2956 свободни работни места. 1267 са на първичния трудов пазар, а останалите - по мерки за насърчаване на заетостта”, обясни шефката на службата по заетостта в Монтана Даниела Накова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив