10 Февруари 2025, 22:17 Днес (3) | Вчера (0)

Брюксел благослови луканката и филето

08 Ноември 2012 07:48 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 ноември 2012, 07:50

Мезетата по традиционна рецепта са с 30% по-скъпи от обикновените

Брюксел даде благословията си за българските традиционни мезета. До края на годината се очаква шест вида луканки и още толкова филета да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер. Това съобщиха от Сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти". След като решението на Брюксел влезе в сила, само 34 фирми ще могат да произвеждат "Панагюрска", "Смядовска специална","Търновска", "Трапезица", "Троянска" и луканка "Чумерна". Единствено те ще могат да правят и традиционни за България обикновената и кайсерована пастърма, както и филето "Елена", врат "Тракия" и роле "Трапезица". Ако има други компании, които искат да правят традиционните продукти, те ще трябва да минат през сериозна цедка и да докажат, че произвеждат точно по рецептата, одобрена от ЕС.
Още преди официалното разрешение на Брюксел продуктите, произведени по старата рецепта, вече се появиха на пазара. Тяхната премиера беше вчера на изложението "Месомания", което ще продължи до 10 ноември. Цената на патентованите луканки и филета е с около 30% по-висока от тази на обикновените. Така например кило "Панагюрска" луканка по традиционна рецепта струва около 29 лв. при 21-22 лв. за другите видове от същия деликатес. Причината за по-високата цена е по-дългият период за сушене и употребата само на първокласни меса, обясниха производителите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Февруари 2025
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8847
GBP 2.4796 2.4887 2.3464
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив