28 Март 2024, 17:35 Днес (11) | Вчера (12)

Бум на фирми на хора с увреждания заради привилегии в обществените поръчки

08 Април 2015 09:03 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2015, 09:07

При търговете тези компании получават предимство, защото не са длъжни да отговарят на никакви изисквания за доказване на опит, финанси и капацитет

В сектора на обществените поръчки се отвори широко нова врата за злоупотреби и изкривяване на конкуренцията. Гласувани при кабинета на Пламен Орешарски промени в закона за обществените поръчки дават прекалено големи привилегии на фирмите, в които работят хора с увреждания. От края на 2014 г. възложителите са длъжни да ползват такива фирми при огромен брой търгове. В същото време законът им забранява да поставят към тях каквито и да е било изисквания за доказване на опит, а офертите на останалите кандидати се отхвърлят служебно. Това е довело до истински бум в регистрирането на нови фирми на хора с увреждания, показа проверка на "Сега". 

От влизането на текстовете в сила агенцията е регистрирала 68 нови специализирани фирми, като броят им ежедневно расте. За сравнение - за 10 години, от март 2005 г. до промените в закона, агенцията е регистрирала едва 123 дружества, или около 12 фирми на година. Бумът в регистрацията идва на фона на хронични злоупотреби с издаването на ТЕЛК, формални текстове за контрол от страна на агенцията и ниският й капацитет да извършва проверки. Включването в регистъра на агенцията става на базата на заявление, в което фирмите трябва да докажат, че са наели определен процент хора с увреждания (минимум 30% от служителите при повечето заболявания), като тази информация подлежи на задължителна проверка. Шефът на агенцията Минчо Коралски обаче признава, че последващ контрол дали служителите са останали на работа трудно може да се извършва. 

"Наистина имаме бум на тези заявления, на ден се налага да разглеждаме по пет такива искания. В същото време законът не ни дава достатъчно инструменти за ограничаване на евентуални злоупотреби", коментира пред "Сега" Коралски. Той изтъкна, че в част от случаите заявления подават изцяло новорегистрирани фирми без никаква предходна история. При някои от тях за еднолични собственици или управители се посочват много възрастни хора, при други изискването за 30% служители с увреждания се покрива лесно, защото са малобройни с по двама-трима служители. "Специализираните предприятия и кооперации също поставят въпроса за въвеждане в законодателството на допълнителни изисквания, така че да има гаранции, че специалната защита наистина се ползва от хора в затруднено положение", изтъкна още Коралски. Според него е необходимо да се въведе последващ контрол, за да е сигурно, че хората с увреждания остават на работа във въпросните фирми, като една от възможностите е агенцията да получи достъп до базите данни с регистрирани договори в НАП. Коралски призна, че с хората, с които разполага, няма как да прави проверки на място. Общата численост на персонала на агенцията е 24 души. "Въпреки проблемите не бива с мръсната вода да изхвърляме и бебето и механично да се връщаме към стария режим", призова той. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив