25 Април 2024, 09:17 Днес (1) | Вчера (12)

България губи милиони долари помощ от САЩ заради евродиректива

04 Март 2014 07:48 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 март 2014, 23:55

bЕвропейската комисия изисква от правителството да развали споразумението си с американците, защото нарушава правилата на конкуренцията

Европейската комисия е поискала от България да излезе от споразумението със САЩ за икономическа, техническа и друга помощ заради противоречие с евродирективите. Един от основните аргументи на комисията е, че то нарушава принципите на конкуренция, защото върху безвъзмездно предоставяните суми не се плаща ДДС. Прекратяването на договора обаче поставя под въпрос милиони долари, които всяка година страната ни получава от САЩ. Само от 1990 до 2007 г. България е получила 600 милиона долара. Основен получател на американската помощ - 99.14%, е военното министерство.

Казусът не е от вчера, но на 7 февруари е изтекъл крайният срок, в който София е трябвало да информира Брюксел за решението си. В противен случай ще бъде сезиран съдът на Европейския съюз по започналата наказателна процедура №2008/2050.

Проверка на "Сега" показа, че въпросът е бил обсъждан на последното заседание на Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет дни преди да изтече крайният срок. На него е станало ясно, че управляващите не са успели да се справят с казуса заради продължаващи преговори между България и САЩ около разпоредбите в документа.

Споразумението между България и САЩ е гласувано от парламента през 1998 г. Спорните текстове са свързани с освобождаването от мита и данъци на вноса или закупуването на стоки, финансирани от САЩ - например военна техника. Европейската директива за облагане с ДДС обаче не предвижда подобно освобождаване от данъчно облагане. От Брюксел смятат, че България не би трябвало да позволява безмитен внос на всички видове стоки единствено въз основа на факта, че те са финансирани по линия на споразумението със САЩ.

За да не се наложи страната ни да излезе от споразумението, между София и Вашингтон са били проведени преговори, на които е било договорено бенефициентите да плащат ДДС върху получените стоки. В средата на януари обаче от американска страна са поискали държавата да плаща данъка. Това е станало, след като САЩ са направили опит да предоставят помощ на бежанците в разгара на кризата с тях, но държавната агенция е отказала заради липса на средства, с които да покрие ДДС-то. Институциите не предоставиха информация за каква сума става дума.

Новото предложение на САЩ засега не се приема от българската страна, тъй като отново ще е в нарушение на евродирективата. Това е заявено в различни позиции на финансовото и външното министерство. "Българските институции провеждат интензивни преговори с американската страна за промяна в спорния текст, като се договаря подходяща редакция, която да е приемлива за България, за САЩ и за ЕК и същевременно да не води до намаление на собствените ресурси на Европейския съюз и нарушаване на правилата за конкуренцията", коментираха пред "Сега" от финансовото министерство. Целта е да бъде отстранено противоречието и прекратена откритата наказателна процедура от Европейската комисия. В същото време да се запази и споразумението за помощите със САЩ.

Във Вашингтон също още умуват как точно да се излезе от патовата ситуация. С казуса са се заели в Държавния департамент и юристите на Американската агенция за международно развитие (USAID). "Двете институции работят заедно, за да се намери решение, което отговаря на законодателството на САЩ, ЕС и България", коментираха от посолството на САЩ. Оттам посочиха, че американското правителство годишно подпомага България с милиони долари и щатското законодателство изисква тази помощ да не подлежи на облагане с данък. От посолството допълниха, че правните промени, които са резултат от присъединяването на България към ЕС, усложняват прилагането на двустранното споразумение за икономическа, техническа и друга помощ.

 

От външно министерство не отговориха на зададените въпроси, а препратиха към искане по Закона за достъп до обществена информация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив