23 Април 2024, 14:01 Днес (6) | Вчера (13)

България губи най-много от контрабанда на цигари в целия ЕС

23 Януари 2015 08:52 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 януари 2015, 08:53

Половин милиард изтича от бюджета всяка година от нелегалната търговия на тютюневи изделия

България губи най-много приходи заради контрабанда на цигари от всички страни в ЕС, сочи проучване на Industry Watch, разпространено вчера. По този показател България "изпреварва" значително всички останали страни членки. Като относителен принос за бюджета загубите за България са 3 пъти по-високи, отколкото в Румъния и Полша, 10 пъти над тези за Германия и около 16 пъти повече от Холандия. Това е така, защото изпълнението на бюджета ни е най-силно зависимо от облагането на тютюневите изделия. Общият принос на тези стоки в България възлиза на над 10% от данъчните постъпления. По този показател България се нарежда на първо място в ЕС, изпреварвайки Румъния, където данъците от тютюневи изделия са 6.6% от всички постъпления, и Ирландия, където тези данъци са 5.3%. Във Великобритания пък облагането на тютюневите изделия носи 2.7% от данъчните приходи, а в Германия - 1.7%.

Резултатите отчитат и факта, че България е сред страните с най-висок дял на потребление на нелегални тютюневи изделия в целия ЕС. Според актуални данни от изследването Project Star страната ни заема 7-о място с 16% дял на контрабандните цигари, като има равен резултат с Франция и Великобритания и "изостава" само от Ирландия, Естония, Литва и Латвия.

Според проучване на АС Nielsen, изготвено през 2014 г., обаче делът на цигарите, продавани на черно у нас, дори е още по-висок - средно около 20%, или всеки пети пушач в България купува нелегални цигари. Контрабандата процъфтява най-много в близки до гранични пунктове области, както и в по-бедните региони. Най-високи са нивата й в Сливен, където 70% от цигарите са нелегални. Почти толкова са в Свиленград, а в Сандански са 49%. В големите градове, където средните заплати са по-високи, делът на нелегалните цигари е най-малък. В София контрабандните цигари са 13.8%, а във Варна - 18.7%.

Държавата търпи загуби за най-малко 450 млн. лева годишно от акциз и ДДС, сочи още анализът на AC Nielsen. От Industry Watch допускат, че тези оценки вероятно са занижени заради заместването на цигарите с други изделия, като тютюн за свиване, при които отчитането на контрабандата е по-трудно. Анализаторите отчитат, че несъбраните приходи от контрабанда надхвърлят например общите разходи за месечни помощи за деца или че са 10-кратно повече от общите разходи за превоз на ученици и за безплатни учебници.

Данните на МВР и Агенция "Митници" показват рязък спад на заловените контрабандни количества цигари през 2012 и 2013 г. За 2013 г. спадът спрямо предходната година е двоен, а спрямо 2010 - близо 6 пъти. В същото време при тютюна за пушене има огромен ръст - близо 7 пъти - на хванатите от Агенция "Митници" нелегални количества през 2013 г. Всичко това може да се разглежда и като индикатор за засилени опити за заобикаляне на плащане на акциз именно чрез нараснала търговия с тютюн за пушене като заместител на цигарите, коментира Industry Watch.


САНКЦИЯ

Граждани са сезирали Съвета за електронни медии за кампанията "Не купувай контрабанда! Вредно е за всички", съобщи вчера пред "Сега" председателят на СЕМ Георги Лозанов. Тя се провежда от "Булгартабак Холдинг" АД в партньорство с Министерството на финансите, Агенция "Митници", Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010, и Асоциацията на производителите на ориенталски тютюни. Според гражданите кампанията е прикрита реклама на тютюнопушенето и самото участие на "Булгартабак" в нея е показателно. Лозанов поясни, че въпросът ще бъде разгледан на следващото заседание на СЕМ във вторник. Ако има нарушение, СЕМ може да санкционира медиите, излъчвали посланията, но не и да свали клиповете. По закон рекламата на цигари е забранена.

Не е много ясно кой финансира кампанията. От финансовото министерство обясниха пред "Сега", че държавни ведомства не участват в кампанията с бюджетни средства. От "Булгартабак" вчера не бяха открити за коментар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив