28 Май 2024, 15:45 Днес (4) | Вчера (3)

Българският шофьор като цар на пътя

30 Юли 2014 08:47 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юли 2014, 09:02

Българският шофьор е цар, а неговото владение е пътят. Българският шофьор няма равен, щом се качи на колата си

Той е най-добрият, а всички останали са глупаци. Българският шофьор не признава правила, за него те са врата в празно поле. Българският шофьор е специална порода. За него автомобилът не е средство за придвижване, той е религия. Религия, която обаче често го праща при създателя. 

Само от началото на годината над 300 души са отишли там. Войната не ги е пропуснала. Войната, която самите "царе” започват и въвличат много други в нея. Причините са много. Купените книжки, калпавото образование и най-вече това, че колата за българина е отдушник на комплексите му. Жената не му е пуснала, заплатата се бави, самолетът седи на пистата, приятелката си има любовник, колегата има по-хубава кола... Всичко това е част от брънката на дългата верига, наречена "война по пътищата”. До комплексите някъде седи и старият автопарк. 

Според данни на МВР едва четири процента от колите по нашите пътища са под 4-5-годишна възраст. Демек дворът на "царете” е доста позастарял. Това обаче не ги притеснява. Какво като карат 20-годишна кола? Тя тъкмо се е разработила и върви "като луда”. Какво му хвалят новите коли? Те са калпави и направени от китайци. Нямат нищо общо със сериозната немска техника, направена от вече покойни инженери. Все пак хората тогава не са били по-глупави от сега. Какво толкова може да се развие в автомобилостроенето за 20 години? Кола с четири гуми, с двигател отпред и с кормило вляво. Нищо различно. 

Дори са по-калпави, смята царят шофьор. Царят шофьор не признава нищо, което самият той не може да разглоби и поправи. Не признава и нищо, което има "компютър”. Тая техника само обърква шофьорлъка. Нито можеш да си завъртиш колата на завоя, нито можеш да "запалиш” гуми пред девойките, които люпят семки пред блока. Че каква кола е това?, би попитал царят шофьор. Той по-добре да си се вози на метрото, там би имал също толкова контрол, колкото и в новата кола. Проблемът е обаче, че царят шофьор може да намери цаката на всичко - както на електронните системи, така и на цялата Система. Царят шофьор не смята за нужно да има книжка. Книжката не кара колата. Той не смята, че трябва да спазва ограниченията за скорост. 

Те са направени за балъците. Може ли на прав път някой да го ограничава до 80 километра, при положение че колата вдига толкова на втора, а има цели пет скорости. Царят шофьор не смята и за нужно да е трезвен, когато е седнал достойно в колата си. Те, няколко бири не пречат. Та той може да изпие и кило ракия и пак да не е пиян, какво толкова ще му стане от няколко бири. Ако пък случайно го хванат, и катаджията ще отнесе няколко бири почерпка и готово. Пито-платено.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив